Напоследък все повече хора започват да водят здравословен начин на живот и да се замислят какво слагат в тялото си. Вече знаем, че трябва да избягваме чипс, газирани напитки и сладкиши.

Въпреки това дори храни, които изглеждат безобидни, всъщност могат да бъдат наистина вредни за организма ни, така че е важно да преосмислим това, което сме сигурни, че знаем за здравословната храна.

Ето 8 храни, от които да се пазите:

1. Рачешки рулца

Това е популярна и евтина съставка в много салати, но за съжаление тя няма нищо общо с раците, с изключение на името. Рачешките рулца се състоят от пюре от филе от бяла риба, която понякога е заменена с глутен, скорбяла или белтъчини. Това, което никога не се замества, е огромно количество захар, ароматизатори, оцветители и усилватели на вкуса, включително MSG, което предизвиква пристрастяване.

С изключение на очевидната вреда да станете с наднормено тегло от хранителни добавки, съществува и скритият риск от хранително отравяне. Рачешките ролца се продават не само замразени, но и охладени. Така съществува сериозен риск правилата за съхранение на този продукт да се нарушават често.

2. Вакуумирана риба

Въпреки че подобна риба е много вкусна, тя има много голям недостатък – много кратък срок на годност. Ето защо единственият начин да я задържите за по-дълго в пластмасови опаковки е да я поставите в мазнина.

Ако рибата се държи в саламура, има шанс да се добави хексаметилентетрамин. Това химично вещество е забранено в много страни.

3. Пушена храна

Пушените храни също са много популярни в цял свят. Но те също са причина за много дебати относно това, че увреждат здравето. Има традиционни методи за опушване, които работят като естествен консервант и могат да удължат срока на годност, а след това има по-евтини методи, наречени „течен дим“, които наистина са съмнителни.

Вредните химикали с усилватели на вкуса, феноли и формалдехид често не се споменават в опаковката. Освен това, остарялата храна често е скрита от вкуса. Ако просто не можете да устоите на вкуса на парче пушено пиле или риба, изберете продуктите с признаци на естествени методи на опушване – маркер на хартия, маркировка на резба или друг тип маркировка върху продуктите, пише Actualno.com

4. Желирани мечета

Толкова ярки и ароматни, мечетата са много популярни сред децата и възрастните. Въпреки това, съставките на съвременните желирани мечета често са далеч от класиката.

Естественият пектин често се замества с желатин от прасета, а красивите цветове се правят със синтетични овкусители и оцветяване. Освен това някои производители използват серен диоксид като консервант и не го споменават винаги на опаковката. Той може да предизвика алергия при високи дози.

1 2