Тираджия, прекарал 191 кг хероин в камион с теракол и вибратори, остава зад решетките

Тираджията пътувал за Белгия и Холандия

Пловдивският апелативен съд за втори път отказа да промени мярката за неотклонение на турския тираджия Дорсун Али Хамзаоглу, на 61 г., който е обвинен в контрабанда на 191 кг хероин.  Хасковският окръжен съд му е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“, но той обжалва с мотива, че има нови обстоятелства по разследването. Подсъдимият не беше доведен в съдебната зала, тъй като е подал молба, че не желае да присъства на съдебното заседание.

Срещу Дорсун Али Хамзаоглу е повдигнато обвинение за това, че на 23.05.2018 г. е пренесъл през границата на страната от Турция през България  хероин с общо тегло 191 кг, на обща стойност 1 429 300 лв., като предмета на контрабандата е в особено големи размери и случая е особено тежък. За  престъплението  Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Тираджията е пътувал от Иран за Белгия и Холандия. Фабрично запечатаните торби с теракол, в които бяха намерени 95 пакета с хероин, са били натоварени в Иран. Те са били транзитна пратка за Белгия. При влизането си в Турция камионът е бил допълнен с изключително любопитна стока – китайски апарати за механична терапия (вибратори).

ТИР-ът е попаднал в полезрението и на българските, и на турските служби за сигурност. Те са били алармирани от партньорска служба.

Апелативните магистрати приеха, че фактът, че от събраните при тези разследвания данни  не могат да се установят  лицата  ползвали  мобилните номера, с които  обвиняемият  е  комуникирал поради невъзможността за възстановяване  на изтритите данни в ползвания от  него телефон,  не разколебава  обоснованото предположение за извършено от обвиняемия престъпление, за което му е повдигнато обвинение.

От друга страна и предвид установените  данни от разследващите относно фирмата получател, за която е установено, че не извършва никаква дейност, следва да се приеме за обосновано и предположението, че  обвиняемият е бил наясно с вида на товара. Тъй като го е пазел от повреждане, магистратите са на мнение, че е знаел и мястото, на което  товарът е трябвало да се достави.

Затова съдът намери, че в момента съществува реалната опасност обвиняемият да се укрие или да извърши  престъпление.

Предвидените тежки наказания за престъплението, за което на обвиняемия е повдигнато обвинение, са основателен мотив  Дорсун Хамзаоглу да се опита  да напусне страната и да се укрие от българското правораздаване.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: news.bg

Подобни статии

Top