Титюков: Против гей проекти сме, но не е сега моментът да се критикува „Пловдив 2019“

Съветниците от „Кауза Пловдив“ ще гласуват по съвест на извънредната сесия в понеделник

„Ние сме категорично против такива проекти като този, на фондация GLAS“ – заяви днес на пресконференция председателят на „Кауза Пловдив“ и зам.-кмет Георги Титюков.

„Нямаме против хора с различна ориентация, то си е техен избор. Ние с нормалната ориентация, с по две-три деца сме тук всички, които сме седнали на тази маса. Трябва ли и ние да кандидатстваме и да ни финансират проекти, за това, да показваме, че сме хора. То най-неизгодно е да си в България българин, с нормална ориентация, семеен, с няколко деца. Не е нормално. Нямаме нищо против ориентацията на хората, вяра, етнос, пол, нищо против нямаме, но както ние не навираме на всички в очите нашата нормалност, така не желаем и билбордове как да обясниш на малки деца какво е това… Тя изложбата може да прерасне в шествие, парад, знае ли човек? Чувствителни сме на тази тема“, добави Титюков.

На въпрос дали съветниците от „Кауза Пловдив“ ще гласуват за оставката на артистичния директор на общинската фондация Светлана Куюмджиева, Титюков отговори: „Нашата позиция е много ясна – не е сега моментът да се критикува. В момента върви този проект и ние трябва да се представим като едни перфектни домакини. И ние имаме забележки към фондация „Пловдив 2019″, но не смятаме да ги оповестяваме публично. Ние сме казали, какви са ни забележките. Кой ги е отчел, кой не ги е отчел -това е друг въпрос, кога ги отчитат, кога не. По-скоро трябва всички да сме обединени, това е един исторически момент и шанс да представим Пловдив в най-добра светлина и не смятам, че приятелски огън по фондацията би помогнало за имиджа на Пловдив“. 

По думите му старейшините от политическата организация може да гласуват и „за“. „Но няма да чуете от нас критика, защото смятаме, че не е сега моментът“, поясни Георги Титюков. И посочи, че съветниците могат да гласуват по съвест – „за“ или „въздържали се“.

Предстои групата в Общинския съвет да се събере преди извънредната сесия за дейността на фондацията, която е насрочена за понеделник и да реши как ще гласува.

На въпрос на DCNEWS дали може да бъде поискана и оставката на шефа на фондацията Кирил Велчев, Титюков отговори отрицателно. По думите му огромен труд е струвало на фондацията да подготви събитие като Европейската столица на културата. „Сигурно са допуснали грешки в работата си. Но в момента ни трябва спокойствие, за да бъдем нормална Европейска столица на културата“, добави зам.-кметът.

Подобни статии

Top