Тийнейджърка от Пловдив бе оперирана по иновативен метод заради изкривяване от сколиоза

Сериозни изкривявания на гръбначния стълб се срещат при 3-5% от тийнейджърите

13-годишната Сияна Вадинска бе оперирана по нов метод за лечение на сколиоза и вече е добре, предава bTV.

DCnews.bg вече ви разказа за случая на Сияна. Тя бе с установена идиопатична S сколиоза с голям градус на изкривяване 42°. За да може момичето да живее нормално, трябваше да ѝ бъде поставен адаптивен имплант ApiFix. Устройството ApiFix се поставя на върха на основната кривина на гръбначния стълб, използвайки единствено два винта и служи като „вътрешен корсет“. След поставянето му се прави курс с упражнения, чрез които зъбчетата на импланта „щракват“ едно след друго и така изправят кривината.

Тъй като семейството на момичето нямаше финансова възможност да й бъде направена операцията в  Аджибадем Ситиклиник ЕАД, гр. София, а се наложи парите бързо да бъдат събрани, бе обявена дарителска кампания в подкрепа на Сиси. Средствата бяха събрани за няколко дни и операцията вече е извършена, а Сияна се чувства добре.

12-годишната Сияна от Пловдив има нужда от помощта ни

„Правиха ни профилактични прегледи в училище и тя се върна с едно листче, на което пишеше, че най-вероятно има сколиоза и с препоръка за ортопед“, разказа пред bTV майката на Сияна – Биляна Златкова.

Краят на лутането им идва тази година, когато Сияна се среща с доц. Васил Яблански, който прилага иновативно лечение с адаптивните импланти.

„В последниет години се полагат големи усилия за прилагане на нови техники за изправяне, без обездвижване на гръбначния стълб. Има развитие по темата, навлизат все повече и повече техники, макар те все още да са подходящи само за определен вид сколиоза“, обясни лекарят.

Тази техника не обездвижва гръбнака, както при стандартните операции за сколиоза. Сияна се оказва перфектният кандидат за един от най-новите импланти.

Яблански допълни, че за година оперират над 35 деца.

Сериозни изкривявания на гръбначния стълб се срещат при 3-5% от тийнейджърите, като най-честите случаи са на момичета. За да се избегне операция доц. Яблански препоръчва активно спортуване и наблюдение на децата, когато растат най-активно. Ранната диагностика също е ключова.

Модерната операция, придружена от всекидневни тренировки и рехабилитация подобряват състоянието на Сияна.

Според доцента такъв тип операции са началото на нов златен стандарт в медицината, който ще направи лечението по-леко.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top