Токът, парното и топлата вода поскъпват от 1 юли

Парното, топлата вода и токът ще поскъпнат от 1 юли

Това стана ясно от думите на Иван Иванов – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Иванов счита за реалистично поисканото повишение на цената на газа с 16% от „Булгаргаз“. По думите му обаче заявените цени от „Булгаргаз“ са само предварително известие, което компанията е дала на своя сайт. КЕВР ще изчака до 10 юни, когато „Булгаргаз“ ще подаде официално заявление за цени, като през този месец внимателно ще се следи цената на нефта и природния газ на световните пазари и борси.

По правило парното ще поскъпне със сигурност, ако енергийният регулатор разреши цената на газа да се повиши с над 5%. Тепърва регулаторът ще прави анализ с колко да повиши цената на синьото гориво.

„С близо 20% поскъпна цената на суровия петрол на международните пазари. От около 60 долара за барел само преди няколко месеца, сега цената е 77 долара за барел. Моята надежда е събитията, които предизвикаха това поскъпване, да не са актуални след един месец. Това ще доведе до постепенно намаляване на цената“, обясни Иванов.

Той обаче счита, че не е коректно месец преди официалните прогнози да се правят категорични прогнози. Освен това върху тези цени влияние не може да оказва нито КЕВР, нито българското правителството, защото природният газ идва на тези цени на границата на България и те се определят от доставчика – в случая „Газпром“.

Източник: „Дарик“

Подобни статии

Top