Томас Бах: България е олимпийски шампион по световни първенства от олимпийски спортове

Шефът на МОК връчи на министър Красен Кралев златен медал за заслуги къв олимпийското движение

Президентът на МОК Томас Бах засипа с похвали България пред медии от цял свят. Това се случи по време на неформална среща с представители на водещи медии, отразяващи Световното първенство по гребане в Пловдив.

„Това е невероятен спортен уикенд. В петък бях на Световно първенство по художествена гимнастика в София, по същото време тече и Световно първенство по волейбол във Варна и Русе, сега имах щастието да прекарам време със спортисти от Световното първенство по гребане в Пловдив, изгледах финалите, видях титла за Канада, видях и сребърен медал за Германия.

Но това, което видях по време на страхотния си престой тук е, че България поставя един вид световен и олимпийски рекорд, организирайки три световни първенства в олимпийски спортове по едно и също време. И то по наистина впечатляващ начин. Организацията на шампионатите е отлична – имах възможността да го чуя лично от спортистите в Пловдив и в София. Поздравявам България! Благодаря, България, за всичко, което правиш за спорта и спортистите“, започна изказването си Томас Бах пред журналисти от водещи световни медии.

След като говори по различни теми, свързани с гребането и Международния олимпийски комитет, Томас Бах отговори и на два въпроса, свързани конкретно с България:

– Господин Бах, какви са вашите впечатления от регатата, атмосферата, гонките в Пловдив?

„Беше вълнуващо. Имах възможността да поговоря с много гребци. Всички те са доволни, както са и целите им отбори. Щастливи са от престоя си в Пловдив. Мисля, че състезателите се отплащат за тази добра организация и българското гостоприемство, като правят страхотни гонки.

– Беше споменато, че България може да приеме Зимни младежки олимпийски игри. Това мечта ли е или напълно реална възможност, която стои пред страната ни?

– Определено България е готова да организира Зимни младежки олимпийски игри. Географските дадености са налице. В София може да се разположи целият организационен и технически ресурс, както и да се проведат състезанията на закрито. А Витоша е съвсем наблизо за снежните спортове. След тази седмица, в която страната ви направи олимпийски рекорд по домакинства на големи шампионати с 3 световни първенства в 3 различни олимпийски спорта, спокойно мога да заявя, че България ще бъде добър домакин на Зимните младежки игри през 2024 година.

Преди това Томас Бах връчи на спортния министър Красен Кралев специален златен медал за заслуги към олимпийското движение. Кралев участва в награждаването на медалистите в дисциплината четворка скул (жени), където шампион стана екипажът на Полша, следван от Германия и Холандия.

В България по покана на българския министър е руският му колега Павел Колобков, който изгледа финалите от днешния ден и награди призьорите от състезанието на четворка без кърмчия (жени), в което руският екипаж спечели бронзов медал.

Подобни статии

Top