Тони Симидчиева напуска УС на „Пловдив 2019“, художникът Матей Матеев също

Оставките им трябва да бъдат гласувани от новия Общински съвет

„Напускам УС на фондация Пловдив 2019, защото има нов кмет, ново ръководство на общината, което трябва да си избере  други хора, с които да работи“, заяви Тони Симидчиева днес пред Радио Пловдив.  Тя не посочи други причини, но добави, че в управителното тяло на фондацията, трябва да влязат други, по-подготвени от нея хора, хора от артистичните среди на Пловдив. „Аз не се чувствам достатъчно добре подготвена“, подчерта Симидчиева.

Артистичният директор на фондация Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева пък заяви, че научава от медиите за напускането на Симидчиева. А по повод посочената от Симидчиева причина за  ново ръководство на УС на фондацията каза, че не е сигурно, че ще има промени.

Куюмджиева  поясни, че по устав, няма обвързаност между длъжността на кмета и председателя на фондацията. Не е задължително кметът за бъде  и председател на фондацията. По думите й това означавало, че Иван Тотев не е задължително да бъде сменен.

Куюмджиева каза още, че за напускането на фондацията на член от Управителния съвет, той трябва да информира Общинския съвет и кмета, а Общинският съвет  да го гласува.  Подадено  искане за напускане на  УС на фондацията има от художника Матей Матеев, но още не гласувано от местния парламент, който се конституира в понеделник.

Top