Топ 7 на най-странните коледни традиции по света

С наближаването на Коледа целият християнски свят тръпне в очакване на празничната трапеза, около която ще се наредят всички членове на фамилията. Независимо от общата вяра обаче, всяка страна или кътче по света се отличава със свои собствени традиции и ритуали, предопределени най-вече от историята и културата на всеки един народ. Някои от тях обаче, са толкова странни и дори нелепи, че със сигурност ще ви изумят.

Сърбия

Две седмици преди Коледа децата в Сърбия се промъкват тихо до майките си и им връзват краката с виковете „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, ние да те пуснем?“ И хоп, ето че децата най-неочаквано получават подаръци веднага. На следващата седмица се повтаря същото, но този път в капан се оказват татковците. Уви, за сръбските деца в коледния ден подаръци няма.

Чехия

На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените девойки застават с гръб към входната врата и хвърлят обувка през рамо. С този ритуал необвързаните момичета правят прогноза на любовния си живот през предстоящата година. Ако обувката падне и пръстите сочат вратата, то жената ще сключи брак през следващите 12 месеца.

Португалия

В Португалия семействата слагат допълнителни места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича „консода“ и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

Финландия

Празнуването на Коледа за северния народ не започва със сядане около празнична трапеза, както в повечето страни, а… с престой в сауната. Това е древна финландска традиция, която е толкова популярна, че на население от 5 млн. души се падат 1,5 млн. сауни. В град Ювяскюла дори беше открита първата сауна-бар в света.

1 2

Подобни статии

Top