Топ юрист в трудовото право влиза битката за ректор на ПУ "Паисий Хилендарски" (ВИДЕО) - DC news

Топ юрист в трудовото право влиза битката за ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ (ВИДЕО)

Доцент Теодора Филипова оповести мотивите за кандидатурата и приоритетите си

Втора кандидатура за ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ стана ясна днес. Новият кандидат е топ юристът доц. Теодора Филипова, която е преподавател по Трудово и осигурително право в Юридическия факултет.

„Срамувам се, когато в Пловдивския университет идват на проверки от Инспекцията по труда и правят предписания, които касаят елементарни правила от Кодекса на труда и за които ние късаме първокурсниците, ако не ги знаят“. Това заяви пред журналисти днес доц. Филипова, която обяви публично кандидатурата си.

Тя обясни, че се кандидатира заради чувството за застой във висшето учебно заведение, а също заради колебливата политика по отношение на доходите, липсата на прозрачност, диалогичност, утвърдени правила и морални стандарти. И допълни, че почти целия си съзнателен живот е прекарала в пловдивската Алма матер и я боли от сегашното положение.

Доц. Филипова е магистър по Българска филология от ПУ,

а впоследствие е завършила и Юридическия факултет, в който сега преподава. По думите й за първи път от толкова години академичната общност в Пловдив е апатична и тя иска да промени това. Освен това смята, че колегите й трябва да имат право на реален избор сред повече кандидати. Категорична е, че юридическото й образование в областта на трудовото и осигурително право ще й помогне много, ако бъде избрана за ректор.

Кандидатката за ректорския пост смята, че сега в университета липсва ясна позиция от ръководството по въпросите, свързани с вишето образование, а комуникацията с ръководството е затруднена. И даде пример с това, че повече от три месеца е чакала за среща със сегашния ректор.

„Заплатите на преподавателите във втория по големина университет у нас са пред опасността да се върнат на нивата на основната учителска заплата. С преподавателите се сключват временни споразумения за повишаване на възнагражденията, сегашното изтича на 1 юни и какво ще се случи тогава със заплатите ни – ще се върнат на старите нива, при липса на бюджет“, коментира тя.

По думите й в Съвета на настоятелите на университета, който бе създаден през 2020 година и е част от мандатната програма на сегашния ректор проф. Румен Младенов, влиза бившият министър на вътрешните работи, а сега депутат – Бойко Рашков. Според нея това е публична личност, за която общественото мнение е разделено и не е ясно дали той е в качеството си на дарител в този съвет или има активна позиция. И допълни, че фактът, че Рашков е в съвета е законово недопустимо, след като в същото време е бил министър и народен представител.

Възнамерява да промени нещата, ако бъде избрана

Доц. Филипова подчерта, че е решила да се кандидатира за ректор, за да може да промени нещата, „вместо да мърмори или тихо да се успокоява“ „Когато критикуваш, трябва да жертваш личния си комфорт заради дадена кауза“, каза още тя. По думите й има много недоволни в университета и тя е разговаряла с доста от колегите си от други катедри, като се надява те да я подкрепят.

Общото събрание, на което ще бъде избиран ректор, ще бъде на 22 май от 13 часа в спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски“. Освен доц. Филипова, кандидати за поста са сегашният ректор проф. Румен Младенов, който е биолог и доц. Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки.

„В ПУ се говори, че има лични и семейни отношения между колеги, включително и от семейството на ректора. Неща, за които в предишни мандати не съм и чувала и които не ми харесват“, посочи доц. Филипова. На въпрос от журналисти как ще бори корупцията във ВУЗ-а, топ юристката поясни, че това няма как да стане, ако обектът на корупция не подаде сигнал до ръководството на висшето училище.

Доц. Филипова посочи, че първото нещо, което ще направи,

ако бъде избрана на поста, ще бъде да се запознае с финансовото състояние на ПУ. „Не може в университета да няма икономии и да се оправдават с липса на бюджет, при положение, че две години сме работили онлайн, по време на пандемията и от това са спестени пари за издръжка“, коментира тя.

Според доц. Теодора Филипова легитимността на Общото събрание, което ще избере ректора на ПУ за следващия мандат, може да бъде спорна. Една от причините е, че някои от делегатите са с по два трудови договора и работят и в други висши училища. По думите й за основен трудов договор във ВУЗ-а се смята и вторият трудов договор. Тя посочи, че сегашният ректор работи също и във факултета по фармация на МУ-Пловдив. По думите й той се позовавал на думите на един от просветните министри, но дори и министърът на образованието не е над закона, подчерта юристката. Самата тя е реагирала остро и е внесла възраженията си, но те останали като глас в пустиня.

Доц. Филипова коментира и сигнал до Комисията за защита от дискриминация,

подаден от другия кандидат-ректор – доц. Атанас Владиков. Той е сезирал КЗД за това, че докторанти в Биологическия факултет, откъдето е сегашният ректор, са принуждавани да преподават безплатно по 180 часа.

„Регламентът в Юридическия факултет е съобразен със заложената практика в плана за обучение на студентите, които имат по 20 часа преподавателска работа. Ако водят допълнителни семинарни занимания, им се заплащапо университетската тарифа“, обясни доц. Филипова и добави, че няма информация каква е практиката в другите факултети, но че тези 20 часа преподаване за докторантите в ЮФ са регламентиран стаж за тях.

Междувременно от пресцентъра на ПУ „Паисий Хилендарски“ съобщиха, че:

„Общо събрание за избор на Ректор и Академичен съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с мандат за следващите 4 години ще се проведе на 22 май 2023 г., от 13:00 часа в Спортната зала на висшето училище на бул. „България“ № 236 А. Заповед за това е издадена от проф. д-р Асен Рахнев, Председател на Общото събрание на ПУ.

В процедурата по избора ще вземат участие 525 делегати, сред които има представители на всички 9 факултета, както и на двата филиала в Смолян и Кърджали. Сред делегатите на Общото събрание са 420 представители на академичния състав, от които 295 са хабилитирани и 125 – нехабилитирани преподаватели, 94 представители на студентите и докторантите и 11 представители на административния персонал. Присъствието на две трети от всички делегати е необходимият кворум за провеждането на избор.

В дневния ред на Общото събрание са включени обсъждане и приемане на отчета на Ректора проф. д-р Румен Младенов за изминалия четиригодишен мандат, както и отчет на Контролния съвет към университета.

До момента са издигнати 3 кандидатури –  на досегашния ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов, номиниран за ректор за мандата 2023 – 2027 г. от Общите събрания на 5 факултета – БФ, ХФ, ФТФ, ФИФ и ПФ, на студентите и докторантите и от Филиалния съвет на филиал Кърджали. Самостоятелни кандидатури са издигнали доц. д-р Атанас Владиков от ФИСН и доц. д-р Теодора Филипова от ЮФ.

Общо 45 са членовете на Академичния съвет, който също ще се избират от делегатите. Ще бъде гласуван и нов състав на Контролния съвет към университета.

Подобни статии

Top