Топъл обяд за 2700 пловдивчани от първия работен ден на новата година (ВИДЕО)

Документи се събират до края на седмицата (21 януари)

2700 социално слаби пловдивчани ще получава безплатен топъл обяд в рамките на 83 дни. Това съобщи днес кметът Здравко Димитров на нарочен брифинг в Пловдив.

Помощта ще е част от проекта продължението на проекта „Обществена трапезария на територията на Община Пловдив“, който общината е спечелила и ще се осъществява чрез целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация 2020“.

Стойността на проекта е 655 хиляди лева, той реално стартира на 4 януари и ще продължи до края на март. Всеки от включените в проекта ще получава 250 грама супа и 300 грама основно ястие на обща стойност 2,70 лв.  на ден, а в петък към порциона ще бъде включен и десерт.

Към момента общината доставя храна до домовете на 250 души.

Заради увеличеният брой по новия проект ще се наложи храната да се раздава в 12 трапезарии – по две във всеки район.

За по-трудно подвижните хора храната ще бъде доставяна вкъщи, а при лошо време ще бъдат ангажирани и служители на общинските предприятия да извършват доставка на топлия обяд за всички.

Храната ще се готви в кухня-майка и ще се разпределя по районите, съобщи зам.-кметът Георги Титюков. Той посочи, че всички, които имат доход под 363 лв. отговарят на критериите и могат да кандидатстват до 21 декември.

„Нека всички, които отговарят на критериите, а те са доход под 363 лв., да подадат заявление в районната си администрация“, обясни зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

Според ръководителя на проекта Елена Шопова, ако двама души в семейство са с доходи под тази сума или пък единия е над нея, но другия – под нея, се изчисява средния доход на членовете на семейството и ако е под 363 лв., ще имат право на топъл обяд.

Досега са подадени около 950 заявления, но  момента са подадени около 900-950 заявления. Ако бройката не бъде запълнена, ще се приемат извънредно документи. Ако има повече жшелаещи, ще бъде направен списък с резерви, уточни Елена Шопова.

Вижте повече във видеото:

Подобни статии

Top