Тошко Йорданов от ИТН на консултациите при президента: Ние ще предложим кабинет!

Радев приветства новия подход на ИТН да се отворят за диалог към останалите партии

„Искам да ви поздравя с изборната победа и да ви напомня за голямата отговорност, която носите“. – Това каза президентът Радев в началото на консултациите, които проведе тази сутрин с „Има такъв народ“.

„Знаете, че българският парламент и българското правителство и да решават важни задачи – да продължат процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите. Приветствам решението ви да се отворите за диалог. Да продължи процесът по укрепване на държавността, да гарантира стабилна предсказуема правна рамка за индустриите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните въпроси, за актуализация на бюджета„, каза Радев.

„ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че искат ясен календарен срок за вътрешен преход. И обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Тоест формулата вече е ясна – средства срещу реформи. Това изисква формирането на парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно ефективно, отговорно, действащо правителство. Това е най-важната задача на българския парламент, а вие имате водещата роля“, посочи още държавният глава пред представителите на „Има такъв народ“.

Радев подчерта, че приветства новия подход на ИТН да се отворят за диалог към останалите партии.

„Тук е важно как вие виждате инструментите и механизмите с които да се постигне диалог с другите партии, така че да се търсят общите цели и компромиси в името на българските граждани“, посочи президентът. И подчерта, че очаква този път „да се изчерпат всички опции“ преди да се мисли за още един предсрочен вот.

От ИТН заявиха, че осъзнават отговорността си

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че осъзнават отговорността и ще я поемат с ясното съзнание какво се изисква от тях. „Ние ще предложим кабинет“, информира той държавния глава.

„След срещите с политическите ръководства, които сме поканили ще сме една идея по наясно дали ще можем да съставим правителство. Защото ако не получим подкрепа и не постигнем визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори, което за нас не е проблем“, допълни Йорданов.

„Трябва да имаме правителство, но не на всяка цена. Защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителство. Но, аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции. Това, което на предишните консултации не бе постигнато“, отговори президентът Радев.

Подобни статии

Top