„Тотальный диктант“ в ПУ „Паисий Хилендарски

ПУ кани пловдивчани да се включат в международна образователна акция

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ кани всички носители и любители на руския език да се включат от 14.00 часа в една от хилядите площадки на международната образователна акция „Тотальный диктант“ – 11-а аудитория на Ректората, ул. „Цар Асен“ №24. Основен организатор на проекта е фонд „Тотальный диктант“, Новосибирск, а локален партньор за града е ПУ „Паисий Хилендарски“ в лицето на Центъра за руски език и култура и Катедрата по руска филология къв Филологическия факултет на висшето училище.

За 16-та поредна година „Тотальный диктант“ ще протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език. Участието е безплатно и анонимно при желание, а работите ще проверява комисия от филолози – русисти от Пловдивския университет. Текста на акцията в Пловдив ще диктува председателят на Сдружението на руските съотечественици – Олга Атанасова.

Може да се включи всеки желаещ независимо от възраст, пол, националност, образование, професия, семейно положение, вероизповедание или политически възгледи. Акцията има за цел да обедини всички, които вече умеят или искат да се научат да пишат и говорят на руски език.

Авторът на тазгодишния текст на диктовката е руският писател, литературовед и критик Павел Басинский, който обещава да пренесе участниците в „Тотальный диктант“ в света на Пушкин, Гогол, Горки и Толстой.

Желаещите да участват трябва да се регистрират тук: https://totaldict.ru/plovdiv/ или да се присъединят към Facebook събитието „Тотальный диктант в Пловдиве“.

За контакти с локалните организатори:

електронен адрес: rumir.plovdiv@gmail.com;

тел.: +359 32 261 756/ +359 879 481 381.

Първото издание на „Тотальный диктант“ се провежда още през 2004 г. от студентите на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет. До 2008 г. диктуващите са преподаватели на университета. За 15-годишното си съществуване акцията придобива световен мащаб, като през 2018 г. събитието обхваща 76 страни, 227 хиляди души в 1021 града. През 2019 г. акцията се провежда с подкрепата на грант от Президента на Руската федерация. 

Подобни статии

Top