Тотев и Стаменов дават старт на строителството на галерията в бившия Детмаг

Очаква се галерията да бъде готова през май

Кметовете на Пловдив – Иван Тотев и на район „Централен“ – Георги Стаменов, ще дадат днес от 10.30 часа символичен старт на строителството на новата галерия в бившия Детмаг „Снежанка“ на ул. „Райко Даскалов“.

Договорът за преустройството на бившия Детмаг „Снежанка“ в художествена галерия беше подписан от кмета на „Централен“ Георги Стаменов на 13 февруари. Търгът за обществената поръчка на стойност 1,2 млн. лв. бе спечелен от пловдивската фирма „IDL“, но строителството беше спряно заради жалбата на друга фирма, участник в конкурса. След като КЗК потвърди класирането на тръжната комисия, а от другата фирма са оттеглили възражението си от ВАС, строителството вече може да започне. Очаква се галерията да бъде готова през май.

Припомняме, че общината е собственик на близо 1000 кв. м от бившия Детмаг. По проекта на арх. Петко Костадинов, който бе избран за преобразяването на пространството, там ще има изложбени зали, осветление, асансьор и охранителна система.

Галерията е един от инфраструктурните обекти, който се финансира с държавната субсидия за Европейска столица на културата. В момента сградата на ул. „Райко Даскалов“ е обновена само отвън.

Подобни статии

Top