Тотев: Изборът на дом за пловдивската опера е политическо решение (ВИДЕО)

Още днес документът ще бъде внесен в деловодството на местния парламент

Изборът на сграда за операта в Пловдив е политическо решение. Общината има ресурс да изпълни предложението на инициативния комитет „Дом за пловдивската опера”. Но имайте предвид, че става въпрос за визията на централния площад на Пловдив. Затова последната дума трябва да имат общинските съветници на града.

Местната власт обвинена в липса на отношение към културата в Пловдив

Предложението  за събаряне на сградата на бившия партиен дом и построяване на нейно място на изцяло ново здание най-вероятно ще влезе за разглеждане на сесията на 26 юли. Това обеща кметът на Пловдив Иван Тотев. Той потвърди, че още днес документът ще бъде внесен в деловодството на местния парламент, а в края на месеца съветниците ще дебатират по темата в зала. „ Хубаво е предложението да бъде разгледано в няколко комисии. Ние няма да променяме нищо, ще внесем документа така, както е постъпил в общинска администрация”, коментира Тотев.

Той каза, че това са важни решения за града предвид факта,

че предстои реконструкция на целия площад. „ Предложението е логически обосновано, но трябва да се вземат предвид и тези параметри. Сградата на бившия партиен дом е стара, имаме предписания. Имаме съгласието за реконструкцията й от съсобствениците. Факт е обаче, че строежа на нова сграда ще струва на Общината поне с 30 % по-евтино, отколкото ремонта на тази. Но, пак казвам, става дума за политическо решение”.

На сесията ще бъдат поканени и представители на инициативния комитет „Дом за пловдивската опера”, които ще имат възможност да вземат отношение и да изложат аргументите си пред общинските съветници.

Подобни статии

Един коментар

  1. Димитър написа:

    „Изборът на сграда за операта в Пловдив е политическо решение“ Каква политика може да има в това, да осигуриш сграда за една културна институция? Май наистина вече трябва намесата на медицината в този случай, а не политиката.

Top