Тотев: Конкурсът за главен архитект на Пловдив не е нагласен! (ВИДЕО)

Конкурсът за главен архитект ще мине през поредната публична защита

„Няма предварително определен човек за поста „Главен архитект“! Искаме да изберем човек, който да отговаря на нивото на Пловдив!“. Това заяви днес кметът Иван Тотев пред журналисти и призова повече кандидати да се явят на новия конкурс, за който днес той подписа заповед.

„Надяваме се да има повече кандидати, като този път ще трябва да се избере главен архитект, защото вече много дълго имаме временно изпълняващ длъжността. Едно е да си временно, друго е да си за постоянно“, допълни градоначалникът.

Той поясни, че ще има поне една публична защита на концепции на кандидатите за поста, по време на която ще им се задават въпроси предимно на градски теми.

Тотев посочи, че бъдещият главен архитект трябва да е

авторитетен и да поеме голяма част от публичното представяне на града. Важно изискване било бъдещият титуляр да може да говори публично и задължително трябвало да познава града и идеите за развитието му.

Претенциите на кмета са също да има отношение към опазването на паметниците на културата и към общата визия и политиката на общината, която ще трябва да продължи. Кандидат главния архитект трябва да е също наясно с проектите за Тютюневите складове и да има урбанистични качества.

„В момента започваме Общият устройствен план на града и ни трябва човек, който да разбира и да има опит, ако може да е международен, ще е още по-добре“, посочи още Тотев. И разясни, че Пловдив щял да се разширява за сметка на земеделските земи край града, където щяло да се строи тепърва.

Вижте какво още очаква Тотев от бъдещия главен архитект на Пловдив:

Припомняме, че Община Пловдив обяви конкурс за главен архитект още през февруари тази година. Тогава обаче титуляр не беше избран, тъй като не бе одобрен нито един от явилите се трима кандидати.

 

Подобни статии

Top