Тотев копна три пъти за ремонта на улиците в центъра (СНИМКИ)

С три първи копки днес започна мащабната реконструкция

на улици и тротоари в зоната, заключена между булевардите „Марица – Юг“ и „Княгиня Мария Луиза“. Лично кметът Иван Тотев, въпреки че бе в отпуск, заедно с районните кметове и представители на фирмите-изпълнители забиха кирки и лопати, за да поставят началото на ремонтните дейности.

Проектът „Подобряване на градска среда в Община Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Финансирането е в размер на общо 24 160 690 лева, от които над 3 600 000 е държавната субсидия, а общинските средства са малко над 135 000 лева. Останалите пари идват от Европейския фонд за регионално развитие.

Какво ще се прави по проекта вижте ТУК!

„Тази част на Пловдив се нуждаеше от голяма реконструкция. Подготвяме за ремонт много вътрешноквартални улици. Ще се опитаме тези пътни артерии, които не са включени в проекта, да бъдат ремонтирани с общински средства“, заяви кметът Иван Тотев. Той уточни, че на улиците, чиято настилка е с калдъръм, ще бъде положен паваж, изваден от булевард „Марица – Юг“, а камъните от калдъръма ще се използват при ремонта на уличната настилка в Стария град.

Според проекта някои от улиците ще бъдат асфалтирани.

Калдъръмът на всички улици в източната част на Стария град пък предстои да бъде пренареден.

Изпълнители са фирмите „Агромах“, „Пътища АД“ и „Драгиев и Ко“.

„Реконструкцията на булевард „Марица – Юг“ е една от най-важните, тук ще включим и брега на реката с проектите, одобрени от ЕСУТ и социализиране на зоната от продължението на булевард „Източен“ до булевард „Цар Борис III Обединител“, с поставяне на детски площадки, озеленяване, спортни зони, кучешки площадки, изграждане на подпорна стена в коритото на реката. Срокът за изпълнение е няколко месеца. Надяваме се фирмите да приключат до края на годината с дейностите по проекта, за да имаме добри показатели в усвояването на европейски средства“, посочи още градоначалникът.

Обновяването на зоната ще включва и премахването на незаконни постройки. Мястото на Източната порта ще бъде една от точките, откъдето ще стартират туристическите маршрути.

Подобни статии

Top