Тотев: Няма аз да казвам къде да е Операта, това е градски въпрос (ВИДЕО)

Възможно е да се направи градски референдум

за това да бъде ли съборен Партийния дом и къде да бъде новата сграда на пловдивската опера. Това ще стане обаче само, ако общинските съветници гласуват решение за референдум, каза пред журналисти днес кметът Иван Тотев.

Той съобщи, че предложението, което внася в местния парламент администрацията, е много подобно на това, което предлага сдружението „Дом за пловдивската опера“. То ще се гледа на следващата сесия – на 2 август и гласи, че парцелът под Партийния дом се отрежда за Дом на операта и център за изкуство.

Пловдивските архитекти против събарянето на Партийния дом

Кметът припомни, че Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България е против събарянето на Партийния дом, но пък Съюзът на архитектите бил „за“ това. „Така че темата изисква сериозен обществен дебат“, призна той.

„Ние бихме отговорили на Общинския съвет колко ще струва ремонтът на сегашната сграда, колко ще струва изграждането на нова сграда, какви ще бъдат комуникационните и транспортни връзки около нея сега и в следващите пет години, каква ще бъде градската среда с реконструкциите… Ние можем да отговорим на всички тези въпроси. Но не можем да вземем такова решение. Така че от мен няма да чуете нито становище, нито мнение по въпроса изцяло, защото когато кметът се изкаже по една такава щекотлива тема, то вече натежава и става политически въпрос. Аз тук искам да избягам от политическото, защото за мен това е чисто градски въпрос“, подчерта Тотев.

Събарянето няма да стане веднага

Според него няма как да бъде взето решение и служителите в сградата, която не е само собственост на общината, да бъдат извадени на палатки. При положително становище на Общинския съвет, започвал дълъг процес, включващ разговори със съответните институции и държавни структури, които имат собственост там, скрепено със съответните договори, с които общината се задължава да построи съответните офис площи за тях.

„И едва, когато това стане, ще се пристъпи към изграждане на Дом на пловдивската опера. Този процес би отнел няколко години“, допълни градоначалникът.

Подобни статии

Top