Тотев: Ще искаме пари от държавата за още един мост над Марица (ВИДЕО)

Пловдив има нужда от още един мост над р. Марица.

Това заяви пред журналисти кметът Иван Тотев. Според него този мост ще разтоварва движението в Пловдив от южната част на града към северната и ще свързва кв. „Кючук Париж“ и връзката „Модър-Царевец“ с бул. „България“, ул. „Дилянка“ и оттам с Голямоконарско шосе.

На практика мостът ще бъде продължение на бул. „Копривщица“, посочи градоначалникът. Той ще разтоварва движението по бул. „Васил Априлов“. „Вижда се, че в пиковите часове най-натоварени са мостовете на Пловдив, именно затова имаме нужда от още един“, коментира той.

Проеект за моста вече има, предстои догодина да бъде издадено разрешение за строеж и да се търси държавно финансиране. Всички имоти, които е трябвало да бъдат отчуждени, вече са платени, остава само да се плати за последния имот, влизащ в проекта.

Що се отнася до Железния мост, той ще бъде рехабилитиран от НКЖИ. Според Тотев не бива да се отписва проектът за повдигане на жп-линиите, тъй като по този начин ще бъдат премахнати прелезите, които тормозят пловдивските шофьори. Кметът очаква този проект да бъде възкресен, след като се изясни какви са финансовите резерви, оставащи за НКЖИ, след изпълнението на останалите проекти, по които компанията работи в момента. Възможно е също финансиране да се намери и в следващия програмен период.

Кметът съобщи още, че не може да изпълни искането на близо 300 търговци в участъка на Зеленчукова борса да им  бъде осигурен пряк достъп чрез кръстовище през Брезовско шосе и новият булевард. „Не можем да накъсаме бъдещия бул. „Северен“, тъй като на някой не му е удобно да обикаля. Не можем на всеки един да му направим кръстовище“, категоричен беше той.

Искането на търговците е депозирано в общината и те заплашват с протести, ако не бъде изпълнено. Хората не искат да шофират чак до моста на Адата, където трябва да направят обратен завой и да се върнат в началото на булеварда, за да стигнат до работата си.

Подобни статии

Един коментар

  1. Случайно минаваща написа:

    Браво Тотев! Пловдив наистина има нужда от още един мост, който да свързва Коматевско шосе с Окръжна болница…

Top