Тотев: Ще вдигаме цените за паркиране до постигане на разумна цена

Според кмета цената за служебно паркиране е достъпна

Ще увеличаваме цените за служебно паркиране, докато стигнем до разумната цена и до свободни паркоместа в центъра. Това заяви кметът Иван Тотев при обсъждането на измененията в Наредбата за местните такси и цени на услуги на редовната сесия на Общинския съвет днес.

Според градоначалника когато имаме точки с увеличение на цена или услуга, винаги опозицията опонирала с това, че промените рефлектират върху малкия бизнес. „Но в случая тази точка е продиктувана от живота и конкуренцията, която настъпва не само в Централната градска част, но и в целия град. Увеличението на синята зона например, не доведе до намаление на интереса към нея“, посочи той. И допълни:

„Истината е, че цената е достъпна, а местата в Централната градска част са ограничени. Трябва да се стигне до баланс с живущите в центъра, какъвто в момента няма. Имаме непрекъснато заявки за служебни паркоместа, което значи, че цената не само е достъпна, но е и много евтина. Това е причината и това е правилната политика.“

Тотев прие като вносител предложенията

на лидера на Съюз за Пловдив Дани Каназирева цената за служебнто паркиране в първа зона да остане такава, каквато я предложена от администрацията – 96 лв., във втора и трета зона паркирането да струва по 80 лв. на месец, а в  четвърта да стане 50 лв. По думите на Каназирева това е 15% увеличениене драстичното 69 на сто, колкото бе в началото.

От друга страна градоначалникът не се съгласи с идеята на Десислава Йорданова от БСП да бъде премахната от предложението таксата за паркиране до Младежкия център на Гребната от 2лв. По думите му там цените на игрищата са много ниски и за ползване на футболното игрище се плаща 50 лв. на час. За празници на училища и детски градини се плащат по 8 лева, а за деца игрищата са безплатни от 9 до 17 ч.

„Имаме подписка с 1000 подписа от хора, които ползват услугите на Младежкия център и си плащат за тях. Ще стане хаос“, опонира Йорданова.  Но според Тотев общината има социална политика, обаче тя не е безплатна политика и за игрище, изграждането на което струва 50 хиляди лева, тези цени са много ниски.

Измененията в наредбата ще влязат в сила от 1 октомври.

Подобни статии

Top