Тотев: Сметките за ток на КОЦ-Пловдив са скочили от под 20 до над 50 000 лв.

Общините в България изпитват огромни затруднения, каза в кулоарите на парламента депутатът от Пловдив и бивш кмет на града под тепетата

„Общините в България изпитват огромни затруднения не само с уличното осветление, но и във всички сфери и услуги, които предоставят. Високите сметки за ток изправят пред огромни предизвикателства общинското здравеопазване, а сметките на Комплексния онкологичен център в Пловдив са скочили от под 20 до над 50 000 лева. Затруднения изпитват и културните институции в града.“

Това заяви в кулоарите на Народното събрание пловдивският депутат Иван Тотев, където заедно с народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ подробно разясниха искането си за въвеждане на компенсаторен механизъм за електроенергия на общините, болниците, училищата, социалните и религиозни структури.

„Огромните проблеми, произхождащи от високите цени на електроенергията, са във всяка от тези сфери. Преди няколко дни в Министерство на финансите бе проведена среща на Националното сдружение на общините в Република България за този голям проблем. Отговорът от финансовото ведомство обаче, който е получен с писмо, е, че общините могат да използват суми от други пера от общинските бюджети за покриване на текущите нужди“, допълни Тотев.

По думите му разговорът за компенсация за цената на електричеството е изключително важен, защото тези разходи се отразяват във възможностите на общините да изпълняват своите дейности, свързани до голяма степен с обслужване на гражданите – социално, административно и др.

„Затова за нас е изключително важно този проблем, който видимо се изразява гасене на уличното осветление в населените места, да бъде решен и да има достатъчно добра компенсация, която да подкрепи общинските бюджети в тези изключително тежки времена“, подчерта Иван Тотев.

Снимка: Фейсбук/Иван Тотев

Подобни статии

Top