Тотев тъче черга на Главната, ще е дълга 2019 см (ВИДЕО)

Започва пролетният Панаир на занаятите в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще изтъче част от черга, чиято обща дължина е 2019 см. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева. Чергата ще бъде изтъкана по време на тазгодишния пролетен Панаир на занаятите, който ще се проведе от 16 до 19 май под тепетата.

Тази година акцентът ще бъде върху тъканите и ножарството. По време на Панаира ще се проведе Фестивал под надслов „Споделени нишки – поглед към миналото, мост към бъдещето.

„Искаме да изтъчем ЗАЕДНО нашата европейска черга“, посочи Симидчиева. Тя обясни, че за целта са привлечени майстори тъкачи не само от България, но и от чужбина – Испания, Румъния, Франция и др.  Чергата ще се тъче всеки ден пред сградата на БНБ на Малката Главна. Там ще бъдат разположени хоризонтален и вертикален стан, на които всеки ден различни майстори ще тъкат своят пъстър фрагмент.

В един от дните своите нишки ще вплете и кметът Иван Тотев, както и официалните гости на фестивала – посланици на европейски държави. На отделен стан пловдивчани също ще могат да втъкат своето цветно послание под вещото ръководство на майстор Жана Иванова. В последния ден на фестивала „Споделени нишки“ отделните парчета ще бъдат съшити и ще образуват една обща пъстра черга. След изработката й тя ще бъде дарена на някоя от културните институции под в Пловдив.

В рамките на този фестивал на 16 май в галерия „Занаяти“ (на ул. „Д-р Вълкович“ №3) ще бъде открита и едноименна изложба. В нея ще бъдат представени автентични пособия за изработване на тъкани, както и изделия, изработени от различни материали и техники.

Как се тъкат колани на кори?

Изключително интересна ще бъде работилницата на майстор Марияна Димитрова, която ще покаже пред пловдивчани как се тъкат колани на кори. Ето какво разказа Димитрова пред журналисти:

1 2

Подобни статии

Top