Тотев: Темата за мръсния въздух се преекспонира (ВИДЕО)

Няма да има „зелен“ билет в Пловдив

Темата с мръсния въздух в Пловдив се преекспонира. Това заяви кметът Иван Тотев днес пред журналисти и добави, че в момента въздухът под тепетата бил много по-чист, отколкото преди няколко десетилетия. Поводът бяха информациите за завишени нива на фини прахови частици (ФПЧ)  няколко поредни дни.

„Нека да стане ясно, че в годините, когато ние сме били малки и сме расли, не е имало отчитане на ФПЧ. Сега ги няма и големите предприятия и заводи, тоест няма как въздухът да не е по-добър от това, което бе преди 30-40 години“, каза още кметът. Според него причината за по-високите нива на запрашеност било отоплението с дърва и въглища, а също и трафикът.

По думите му много важно е да се търсят алтернативи начини на придвижване като велосипеди или градски транспорт.

Тотев заяви, че под тепетата нямало да се прилага опитът на столицата и в градския транспорт да се ползва т.нар. „зелен“ билет, който е доста по-евтин от обикновения. Според градоначалника в Пловдив билетът и без това е достатъчно евтин, а и догодина не се предвиждало да поскъпне. Освен това много групи от населението ползвали преференциални карти.

Кметът заяви, че ще налага глоби на превозвачите по градските линии заради пропуснати курсове. „Това ни е болна тема“, посочи той. Двама от градските превозвачи вече са призовани при него, за да бъдат предупредени да си спазват графика. „В противен случай санкцията е до 5 000 лева“, подчерта градоначалникът.

Вижте още във видеото: 

Подобни статии

Top