Това е предвидено за терена до Тунела! Ниско строителство, пълен достъп и акцент върху археологията (СНИМКИ)

Собственикът Димитър Георгиев представи плановете си при изключително засилен интерес

Залата на Общински съвет отдавна не е виждала толкова хора, ангажирани с бъдещето на най-стария жив град на Европа. Второто обществено обсъждане по важен за Пловдив проект се провежда в рамките само на два дни и се очертава политика на новата администрация, начело с кмета Здравко Димитров. Млади хора, доайени, общественици, бизнесмени, политически лидери, архитекти, археолози, съветници – столовете на „Авксентий Велешки“ не стигнаха и мнозина седнаха направо на земята.

Припомняме, че проектът е за изменение на ПУП на големия терен от южната страна на Тунела в подножието на Стария град, заключен между бул. „Цар Борис Трети Обединител“, ул. „Патриарх Евтимий“ и Понеделник пазара, собственикът и инвеститор е Димитър Георгиев – бизнесмен, почетен консул на Украйна и общественик. Обектът, който се планира за мястото е „Културно – исторически обществен център – Пловдив“, а искането е теренът да бъде преотреден за обществено-обслужващи дейности, жилищно строителство и археология. 

„17 години мислим как да направим нещо полезно за пловдивчани“, откри дебата Георгиев. Той върна лентата назад и сподели, че е закупил един занемарен имот, обрасъл в треволяци, заринат с боклук, заедно със сгради, в които живеели млади наркомани. През далечната вече 2007 година той представил своя първи проект на първо обществено обсъждане. „Тогава не се чу нито един глас против“, припомни инвеститорът.

Последвали 7 години археологическо обследване на терена, финансирано от него самия. Разкопките са поверени на небезизвестната Жени Танкова.

Когато настъпил моментът за реализация на намерението за „Пловдив – Централ“, обаче, се появили обструкциите. Министерството на културата не одобрило предложения Подробен устройствен план, Георгиев атакува решението в съда и след година и половина печели делото.

Решението му след това е да възложи проект за нов ПУП на нов колектив, съобразен с всички препоръки до момента. „Това е най-мащабният частен археологически проект на Пловдив“, подчерта Георгиев.

Максимално запазване на цялото архитектурно наследство, намалена височина на застрояване, което никъде няма да надвишава 15 метра, избягване на всякакви вертикални акценти са залегнали в разработката на арх. Стефан Добрев. По думите му пловдивчани ще видят едно приглушено и ниско строителство с фокус върху археологията. Тя ще е на минус 6 метра под нивото на заобикалящия терен, на кота 0 ще е стъкленото покритие.

В средата на обекта ще се формира празно пространство със стъклени подове и визуални отвори в трите края на терена. „Ще се обособи своеобразен вътрешен форум с обществено предназначение и културни мероприятия“, обясни Добрев. Изследвана е възможността нивото на археология да се свърже директно с подземния пасаж, минаващ под булевард „Цар Борис Трети Обединител“ и да се свърже с подлез „Археологически“.

Над партера са планирани до 3 нива, ще има жилища, малък хотел от страната на булеварда, а подножието на Стария град – място за офиси. Що се отнася до паркирането, в проекта е предвиден паркинг на 3 нива в северната част на подножието. Покривите на всички сгради ще са озеленени с истински дървета. 

Последвалият дебат завърши без ясни планове.

А това е състоянието на обекта към момента!

Подобни статии

Top