Товарен влак дерайлира между гарите Пловдив и Филипово (СНИМКИ)

Товарен влак е дерайлирал тази сутрин на гара Пловдив.

Инцидентът е станал около 04:15 ч. при транзитно преминаване на влака за Пловдив. Композицията идва от Сърбия.

Влакът е превозвал 27 вагона с пропан бутан. Дерайлирали са първите три вагона на товарната композиция, която е собственост на частен превозвач.

Заради инцидента е преустановено е движението на влаковете между Пловдив и Филипово, съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

При инцидента няма пострадали и няма опасност за населението.

Екипи на НКЖИ са на място. Извършват се незабавни аварийно-възстановителни дейности за осигуряване на проходимост на жп трасето, уточниха от компанията.

Комисия разследва инцидента. Води се следствие от НСлС.

Според управителя на фирмата, собственик на композицията „Бултрейд карго“ – Петър Ганев, причината за дерайлирането е счупване на език на стрелката на жп-линията. Машинистите чули звук от машината и тя дерайлирала, а след това полвлякла и три вагона. Първият от тях бил празен, което било изискване за сигурност при подобни влакови композиции. Вторият вагон бил цистерна с пропан бутан.

Машинистите веднага задействали спирачките и са успели да спрат много бързо. Спирачният път бил около 40 метра, посочи още Ганев. По думите му няма пострадали, нито опасност заради инцидента.

От БДЖ са създали организация за обслужване на пътниците от влаковете, които са засегнати. Има вероятност да се стигне до нарушаване н аграфика за движение на влаковете и за закъснения по направлението Пловдив-София.

Снимки: NOVA

Подобни статии

Top