Традицията в производството на булчински букети и накити показват в изложба на Исторически музей -Асеновград - DC news

Традицията в производството на булчински букети и накити показват в изложба на Исторически музей -Асеновград

Изложба, посветена на 120-годишнината от основаването на първата фабрика

за изкуствени цветя в Станимака ще бъде подредена в Градския исторически музей. Експозицията показва живота и делото на  Христо Ковачев – Манийката, собственик и основател на фабриката.  Там са изработвани различни видове булчински букети, венци, домашни украшения, накити и т.н.Бележит станимаклия, индустриалец, мечтател и Христо Ковачев е бил кмет на града в началото на XX век.

Освен образци на неговото производство, ще бъдат подредени и на един от неговите служители – Иван Ковачев, който поддържа традицията на изработката на цветя дори и след фалита на фабриката. Ще бъдат показани още документи, снимки, автентични инструменти за производство на цветя, старинни булчински рокли.

„На червен килим пред сградата на музея ще можете да се насладите и на майсторството на съвременни асеновградски дизайнери на сватбени рокли и аранжори на сватбени букети на модно ревю, в което участие ще вземат модни къщи „Версай“, „Веси“, „Елит“, „Стоян Радичев“ и Петя Ганева. Заповядайте, вече знаете, че ще бъде интересно!“, канят организаторите от Исторически музей -Асеновград.

Във връзка с изпълнение на противоепидемичните мерки, откриването и модното ревю ще се проведат пред централната сграда на Исторически музей – Асеновград, а достъпът до експозицията ще се осъществява на групи по 5-6 души, като всеки посетител задължително трябва да носи предпазна маска на лицето си и да спазва препоръчителната дистанция.

Изложбата ще бъде открита на 18.09.2020 г./петък/ от 17:30 ч. в Исторически музей – Асеновград.

Подобни статии

Top