Трафиканти на бежанци се изправят пред съда в Пловдив

Двамата транспортирали незаконно 41 мигранти от Свиленградско към София

Трафиканти на мигранти отиват на съд, съобщиха от пловдивската районна прокуратура. Двамата мъже на възраст 40 и 23 години сядат на подсъдимата скамейка за това, че са подпомогнали  41 граждани на Йордания и Афганистан да преминат незаконно през страната.

Припомняме, че двамата бяха арестувани на 30 март на магистралата, в землището на село Шишманци. Тогава, около 7.15 ч. патрул на Магистрална полиция видял спрял аварийно микробус автомобил „Пежо Боксер“. Шофьорът на буса се опитвал да смени една от спуканите гуми на буса. При разговор с него и при извършената проверка в купето и товарното отделение били открити 41 чужденци, граждани на Йордания и Афганистан. Те нямали документи, като по-късно е била установена тяхната самоличност. Оказало се, че 40 от тях са афганистанци, а един е йорданец.

Спипаха 41 мигранти от Афганистан и Йордания на АМ „Тракия“ (СНИМКИ)

Няколко дни по-рано двамата обвиняеми, които се познавали отпреди, се срещнали в село в община Свиленград. Там 23-годишният К.Н. предложил на С.К. (40 г.) да прекара с бус групата мигранти до гр. София, за което щял да получи 1000 лева. Той се съгласил. На 30 март 2021 г. чуждите граждани били качени в товарния автомобил „Пежо Боксер“, като изчакали пристигането му в полуразрушена и изоставена къща в друго село. През цялото време на движение по автомагистралата двамата обвиняеми поддържали връзка по мобилните телефони. К.Н. се информирал за местонахождението на буса и давал указания, движейки се на известно разстояние пред него с друг лек автомобил.

Чуждите граждани, всички мъже, са били настанени в Миграционен център.

Предстои Районен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.

Подобни статии

Top