Трагедия в Локорско: 18 мигранти бяха открити мъртви в камион, сред тях и дете (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Трагедия в Локорско: 18 мигранти бяха открити мъртви в камион, сред тях и дете (СНИМКИ/ВИДЕО)

Петима са задържани, всички са криминално проявени

Телата на 18 мигранти, сред които и дете, бяха открити в камион около землище на софийското село Локорско. 34 души са настанени в болница. По последна информация има задържани, издирват се и още хора при мащабна спецакция.

В полицията е постъпил днес около 14.15 часа сигнал за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщиха от МВР. Ккамионът е превозвал незаконно мигранти – общо 52-ма души, които били укрити в изграден тайник под превозван дървен материал. Според данните към момента 18 от тях са починали, като най-вероятно са се задушили. Част от оцелелите биват транспортирани към болница за оказване на медицинска помощ.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които  са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

„Загиналите са 18 души, от които едно дете на видима възраст 6-7 години. 34 души са хоспитализирани в лечебни заведения след инцидента край софийското село Локорско. Сред пострадалите са и пет деца“, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг пред УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, след като на място се запозна със здравословното състояние на пострадалите при инцидента.

„Хоспитализираните в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук“, каза още здравният министър. По-късно здравният министър беше и във ВМА, където също са настанени пациенти.

Към 17:30 ч. в УМБАЛ „Св. Анна“ – София са хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия – 8 (петима в реанимация и трима в токсикология), в  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 7 (от които двама в реанимация), в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР (МВР болница).

Министър Меджидиев посочи, че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ – София са изпратени 6 екипа.

„Към момента се справяме със ситуацията. Колегите реагират изключително бързо и професионално. Лечебните заведения веднага са осигурили допълнителни екипи. Ще окажем на пострадалите най-добрата възможна медицинска помощ“, категоричен е д-р Меджидиев.

„Четирима души са задържани по случая с откритите загинали мигранти“, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти. Те са задържани за 24 часа. „Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени“, допълни Сарафов и уточни, че става въпрос за каналджийска дейност, предаде БТА.

„Разследването дотук е установило, че мигрантите са преминали границата с помощта на стълба, прекарали са няколко дни в гората край град Ямбол и след това са натоварени на камиона, в който бяха открити. Част от тях са се задушили – 18 души. Оцелели са 34 човека, по техни данни са граждани на Афганистан“, каза още Сарафов. В момента те се разпитват в Националната следствена служба, на други се оказва медицинска помощ.

На мястото, където е открит камионът, се извършва оглед от следователи от Националната следствена служба, прокурори от Градската прокуратура и служители на МВР.

„Иззели сме 16 броя ДНК следи от камиона, каза Борислав Сарафов. Нямам никакво съмнение, че ще установим по несъмнен начин кой е шофирал камиона и кои са извършителите на това злодеяние, довело до смъртта на 18 души“, добави зам.-главният прокурор на брифинг на полицията, прокуратурата и Националната следствена служба

Сарафов уточни, че към момента има трима задържани по Закона за МВР, на тях не са им повдигнати обвинения. Претърсват се три адреса – домовете на заподозрените. „Ако бъдат разпознати, ще направим и анализ на отпечатъците и ДНК следите, ако някой от тях излезе, че е бил в този камион, ще бъде привлечен като обвиняем“, обясни Сарафов.

За четвърти задържан съобщи малко по-късно Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Става дума за шофьора на камиона, който е от Бургас. Товарният автомобил, в който са открити мигрантите, също е с бургаска регистрация, съобщи Илков.

„В 14:15 получихме сигнал на тел. 112 от гражданин, който е минавал по пътя, че е установил лица с профил на мигранти. Той ги е довел дотук и са открити телата“, каза Атанас Илков. По думите му задържаните са лица, за които полицията има основания да смята, че имат съпричастност към каналджийска дейност.

По-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че към момента вече има задържани 5 лица. „Всички те са криминално проявени с множеството криминални прояви. Две от тях имат множество прояви за трафик на мигранти”, уточни той. „Заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното от тях има условна присъда от 5 месеца лишаване от свобода„, подчерта главният секретар на МВР. Главен комисар Тодоров подчерта нуждата от законови промени и призна, че у нас много малък процент от присъдите са ефективни.

Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top