Трагедията в Бургаско – от многото дъжд, смята Валери Симеонов

Трагедията в Бургаско - от многото дъжд, смята Валери Симеонов

Бедствената ситуация в Бургаско била заради падналите над 170 л/кв.м водни количества

„Бедствието в Бургаско е от големите количества дъжд. Снощи бях там до 10 часа, обиколихме засегнатите места. За съжаление няма по-голяма сила от природата“, коментира бедствената ситуация в Бургаско вицепремиерът Валери Симеонов днес в Пловдив.   По думите му, заедно с кмета на Бургас, кметовете на селата и трима министри – на вътрешните работи, на околната среда и водите, на регионалното развитие, са обходили голяма част от засегнатите райони.

„Хората си говорят каквото им дойде на ума, медиите повтарят каквото говорят хората и оттам тръгват едни такива шаблони, че някой изпуска язовира, за да издави хората. Смятате ли сериозно, че може да има такъв наемател на язовир, който да го изпусне, за да издави хората? Няма такова нещо“, категоричен беше Симеонов.

Според него основният язовир, който действително би подложил на риск няколко населени места – яз. Трояново, нямал никакви проблеми по язовирната стената, но бил препълнен заради огромните количества дъжд.

„Аз предлагам един малко по-мащабен поглед върху тази трагедия, защото има четири човека загинали мои съграждани, които са си отишли нелепо и без време. Но помните ли какво стана преди месец в САЩ? А миналата година в Германия? Когато природата така да се каже удари, всички ние сме като мравки пред нея“, посочи виепремиерът.

Той посъветва всички, които търсят конкретен виновник за трагедията, да не се втренчват толкова, а да видят реалностите. А именно, че над Бургаско се е изсипало страшно много вода.

Подобни статии

Top