Трагедията в Стряма станала при строеж склад за голяма търговска верига

Инспекцията по труда проверява случилото се

Загиналият и пострадалите работници при трагедията в Стряма са работели на строежа на логистична база за „Кауфланд“. Това съобщи за DCNEWS наша читателка, съпруга на багерист, работещ на обекта. По думите й тежкият инцидент е станал, след както багер е паднал настрани и е бутнал бетонни панели, които пък са се срутили върху автовишката.

Работник загина, а двама са ранени при тежък инцидент

„Сега карат багериста, който е с диабет, да извади загиналия. Всички работници са отстранени от обекта и някой се опитва да прикрие случилото се“, твърди читателката ни.

Според нея работниците са били наети от строителната компания  „ИСА 2000“, която извършва ремонтите на Асеновградско шосе и магистрала „Тракия“ край Пловдив. Хората – предимно от Девинския край, били разквартирувани в лагер в Ягодово. Там те живеели със семействата си и работели по 38 дни без почивка по 12 часа на ден.

„Плащат им по 1500 лв., като скоро намалиха заплатите им, а ги осигуряват на 610 лв.“, обясни жената. И допълни, че подизпълнителят на обекта давал на работниците си по 120 лв. на ден, а фирмата-изпълнител плащала на своите по 58 лв. дневно.

Складът бил изграждан по европейски проект, с европейски средства.

„Багеристът не е виновен за трагедията„, категорична беше жената. По думите й загиналият работник е от Девин, ранените също са от Смолянския край.

„Вярно е, че се строи логистична база на „Кауфланд“ и при падането на строителни панели е загинал един работник, а други двама са пострадали и са откарани в болница за прегледи“, обясни пък директорът на  областната дирекция на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Самият той бил информиран за случилото се от централата на спешния телефон 112  в 8:50 ч.

„Веднага изпратих на място екип от инспекцията. Те ще проверяват дали има нарушение на условията за безопасност на труда, дали при самия инцидент има нарушение на безопасността и кой го е направил. А също дали се спазват изискванията за осигуряване на здравословни условия на труд на работниците. Освен това ще направим пълна проверка на фирмата и подизпълнителя за спазване на трудовото законодателство, включително и за това как се плаща на работниците“, коментира Чернаев.

След приключване на проверката инспекцията ще излезе с доклад за причините, довели до трагедията.

Снимка: Синтра строй

Подобни статии

Top