Траки, скити, римляни, средновековни българи и хайдути разпъват лагери в парк Лаута

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението, заедно ще преодолеят времето и ще разположат лагерите си в парк Лаута за фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ на 15 и 16 юни.

Официалното откриване е в събота от 10:30 с празничен концерт. Приветствие към организаторите и гостите в парк „Лаута“ ще отправи кмета на Район Тракия г-н Костадин Димитров, който ще даде и старт на културно-историческото приключение.

Историята оживява по живописен начин, разказана от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция и Англия.

„Образование чрез игра, включването на различни общности и извеждането на културна програма в кварталите са сред приоритетите на столица на културата“ , казва за фестивала артистичният директор на “Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

Посетителите ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата история, култура, бит и традиции. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите – шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели.

Ще бъдат показани древни занаяти – плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Рангел Матански от организаторите споделя, че близо година са работили по събитието и участниците му вече наброяват повече от 200, дошли от всички краища на страната.

Те ще пресъздадат най- характерното от бита за различни исторически епохи – облеклото, храната на средновековните българи и ромеи, както и демонстрации на военни техники и пълно бойно облекло. Военните демонстрации са придружени от типични акробатични упражнения върху кон.

Специално за събитието конете ще бъдат докарани от Мъглиж и София. Посетителите ще могат да се включат в стрелба с лък, а дегустациите на медовина и лакомства са подготвени специално от изследователя на средновековна храна Петя Крушева. Един от участниците Димитър Спасов от Сдружение “Дукс Антика” – Свищов споделя, че ще може да се види и възстановка на пазар за роби.

1 2

Подобни статии

Top