Transfiguration festival или „Хора, събрахме се!“

Около 1500 посещения дневно е имало първото изданиe на Transfiguration festival, който се проведе в землището на родопското село Долен. На събитието, чиято продължителност беше четири дни (6-9 август), свириха общо осем групи от България и чужбина. През деня посетителите имаха възможност да посещават различни ателиета, лекции и уъркшопи, а нощем да се наслаждават на изпълненията от Амфитеатралната и Кръглата сцена.

 

 

Първата вечер участници на по-голямата сцена бяха ембиънт формацията Исихия и проектът Бalkansky с Теодосий Спасов. За Исихия, които се събраха специално за този мултижанров форум, това беше първи концерт за последните близо 11 години. Втората вечер на сцената се качиха родните Smallmаn, унгарците The Moon and the Nightspirit и гърците Villagers of Ioаnnina City. На 8 август групите Irfan и Кайно Йесно Слонце представиха новите си албуми, а хедлайнери бяха турската етно банда Baba Zula. С прожекция на пълнометражния документален филм „Това е България“ амфитеатърът се превърна в киноекран под звездите в заключителната вечер на фестивала – 9 август.

 

 

На Кръглата сцена в четирите поредни вечери се представяха артисти и диджеи като Vataff Project, The Third Man, Kliment и MyTrip. Техните сетове започваха след приключване на концертите на Амфитеатъра. Кръглата сцена беше запазена изключително за едни от най-интересните български електронни и акустични проекти.

 

 

Ателиетата, които се проведоха по време на фестивала, бяха най-разнообразни – от стари занаяти като грънчарство, ковашко майсторство и тъкане на стан, до най-съвременни технологични предизвикателства като нови музикални инструменти и роботика. Имаше творчески работилници като ръчен ситопечат, фотография, свирене на гайда и др. Край Кръглата сцена имаше книжарница и детски кът, където родителите имаха възможност да оставят децата си по два пъти на ден за по два часа. По уличките на Долен имаше разположени и няколко ротационни фотографски изложби.

 

 

На обособени места във фестивалната зона посетителите имаха възможност да закусват, обядват и вечерят. Храната беше вегетарианска и прясно приготвяна – фасул и леща, патладжани, кюфтета от тиквички, кьопоолу, картофена салата и т.н. Много активни се оказаха и доленските баби, които също приготвяха и предлагаха свои специалитети – баници, тутманици, бухти и, разбира се, неизменната фасул чорба. Те предлагаха и други видове благини – домашни плодови сокчета, кафе, лешници, както и произведения на ръкоделието като дантели, килимчета и пътеки. Храната и напитките се закупуваха с фестивална валута – три вида жетони на стойност съответно един, три и десет лева, която можеше да бъде обменяна на няколко места в селото. Освен класическата бира – наливна и в кенчета, организаторите се бяха погрижили да предлагат и различни видове концентриран алкохол, коктейли и шотове.

 

 

Село Долен е имало слава на голям овощарски център, която е поувяхнала заради значително намалялата земеделска и градинарска дейност, но за гостите почти навсякъде имаше дървета и храсти, отрупани с плодове – сливи, джанки, диви ябълки и круши, къпини, лешници, орехи и др. Местните жители продължават да отглеждат боб и тютюн.

 

 

Като първо случване музикалният форум имаше и малки пропуски, като например това, че в началото липсваха някои указателни табели. Зоната за отдих или палатковия лагер бяха на терен с немалък наклон. Може би фестивалната валута можеше да се обменя на повече места. Както и някои други технически подробности, но силата на ентусиазма на организатори и доброволци си личеше през цялото време и за догодина най-вероятно (след равносметката и обратните връзки) „неравностите“ ще бъдат изгладени. А като цяло имаше и много добри попадения – компостните тоалетни, душовете, автобусните совалки, велоприключенията, издигането с балон и не на последно място – спокойствието и доброто настроение.

 

 

Първото издание на Transfiguration festival приключи успешно и изпълни задачата си – да бъде уловен и почувстван духът на изконните български ценности в областта на музиката, етнографията, занаятите, изобразителното изкуство, като невероятно съчетание между традиция и съвремие. Защото колко богат може да бъде един модерен музикален електронен проект без присъствието на кавал или пък на няколко каба гайди? А срещата наистина се случи. Или както каза третата вечер от Амфитеатъра Веско Митев от Кайно йесно слонце – „Хора, събрахме се!“

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top