Трансплантираха черен дроб на 50-годишен мъж, след донорска ситуация в Панагюрище

Донор е била 56-годишна жена от Сливен с тежък вътремозъчен кръвоизлив

Донорска ситуация беше реализирана успешно в панагюрската болница МБАЛ „Уни Хоспитал” с координатор по донорство д-р Дончо Ташков. Това стана благодарение на екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в лечебното заведение.

Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена на 56 години от Сливен, с вътремозъчен кръвоизлив с множествена локализация.

Чернодробната трансплантация е извършена във Военномедицинска академия (ВМА) и е шеста за тази година. Чернодробната трансплантация е осемдесета от началото на трансплантационната програма във ВМА.

Тя е била извършена в следобедните часове на 23 ноември и е продължила 6 часа. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите на 56-годишната жена.

„Благодарим и на колегите от болница „Уни Хоспитал” в Панагюрище за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите“, коментира още проф. Владов.

Д-р Ташков, който е и регионален координатор по донорство за Южен централен регион, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, уточни, че бъбреците са предоставени на пациент в Румъния. За пръв път в „Уни Хоспитал“ експлантацията на органите се осъществи в операционна на болницата, а за бъбреците пристигна екип от Румъния. Днес е трябвало да бъдат извършени двете бъбречни трансплантации в северната ни съседка.

Целият екип на лечебното заведение в Панагюрище благодари на близките на починалата жена за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството. Лечебното заведение изказва благодарност и на полицейските екипи от Районно управление Панагюрище за осигурения ескорт.

Това е втората донорска ситуация в панагюрската болница. Първата донорска ситуация в „Уни Хоспитал“ за годината бе в края на месец май, когато донор стана 54-годишен пациент с мозъчен инсулт.

Снимки: ВМА

Подобни статии

Top