Трапезата за Бъдни вечер – постна и щедра

Какви ястия ще сложим на масата тази вечер и какво символизират те

Традицията повелява на трапезата за Бъдни вечер да има нечетен брой ястия – 7,9, 11; колкото повече са те, толкова по-щедра ще е Новата година към дома. Задължително условие е те да са само постни.  Трябва да се сложат храни, които набъбват, за да може също като тях „да набъбват“ късметът, щастието, здравето и плодородието. Ето основните седем:

Питка с паричка

Хлябът е не просто храна за българина, а магия. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се поставя паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина – житни класове, рало, кръст и др. Добре е на масата питката да бъде сложена върху сварено жито. То е символ на плодородие и богатство.

1 2 3 4 5

Подобни статии

Top