Тръшкането при децата и погрешните реакции на родителите

Трудно е човек да вземе решение как е правилно да реагира на нервните изблици на детето си. Вижте как не трябва да постъпвате ако детето ви реши да се тръшка.

1. Говорите му успокоително, за ад му мине. ГРЕШКА!

Изобщо няма да му мине от спокойния ви глас. Същия успех ще имате и ако просто си мълчите – всъщност в този случай може да постигнете повече отколкото ако му говорите успокоително. Когато се опитвате да го успокоите, детето разбира, че според вас то е в правото си да реве и крещи, и усеща, че се притеснявате да реагирате по-твърдо. Това само го кара да реве по-дълго, понеже то вижда шанс да ви накара да направите това, което иска.

2. Опитвате се да го убедите, че не трябва да крещи, че не е в правото си, че това, което иска е забранено, защото… ГРЕШКА!

Детето въобще не се интересува защо е забранено или какви са плановете на родителите му. То просто иска да получи това, което желае (предмет или внимание). Отново, ще допринесете повече ако мълчите. Задължително трябва да му разясните защо е забранено определеното нещо, което е предизвикало тази неприятна ситуация, но не се обяснявайте по време на тръшкането. Направете това когато детето се е успокоило напълно и е видяло, че тръшкането не дава резултата, който то желае. Най-добре е по-късно през деня да се обясни, защо му е било отказано.

3. Опитвате се да залъжете детето като забранявайки му нещо, му предлагате друго на негово място (играчка или лакомство). ГРЕШКА!

Детето трябва да разбере, че тръшкането не е приемлив вариант, а да му дадете играчка (само и само да се успокои) е равносилно на награда, за това, че се е тръшкало. А то отлично знае, че му давате не това което иска, затова често не приема предлагания му подарък. Не го залъгвайте с нищо друго. Вниманието му трябва да остане върху първоначално желаното нещо. По този начин, комбинирайки съсредоточеността му върху исканото с липсата на резултат от тръшкането му ще го научите, че тръшкането няма да доведе до желаните от него резултати.

1 2

Подобни статии

Top