Тръшкането при децата и погрешните реакции на родителите

4. Детето се тръшка известно време (5 секунди или 20 минути) и накрая му давате каквото иска. ГРЕШКА!

Това е най-голямата грешка, която може да допуснете! Мислите си, че щом детето плаче и страда заради вашите забрани значи сте лоши родители. И за да се покажете добри, давате на детето това, за което е плакало. Какво разбира детето от това? Разбира, че ако плаче достатъчно дълго, ще получава това което иска, независимо какво е то. Всъщност ставате лоши родители когато му позволявате да ви манипулира така, а не когато му забранявате. Работата на родителя е да определя правилата, да поставя необходимите ограничения и да решава какво ще се случва.

Не е нормално да „играете“ по правилата на детето, редно е то да следва вашите правила. Не бива да го учите, че като се тръшка и плаче, ще получава всичко каквото иска. Не трябва да си подкопавате авторитета като му позволявате да прави каквото си иска. Ако вас не слуша, кой ще може да го контролира?

Не се мислете за лоши родители, само защото възпитавате детето си и се стараете да направите разумна личност от него. Много родители правят най-голямата грешка при възпитанието именно с позволяването на абсурдни неща, само и само то да не плаче. Не може да се съгласявате с всички прищевки, още повече, че децата на 2-3-годишна възраст променят желанията си непрекъснато.

Източник: roditel.bg

1 2

Подобни статии

Top