Треньорът е един от четиримата извадени от пещерата в Тайланд (ВИДЕО)

Космическият предприемач Илън Мъск показа видео как останалите деца могат да бъдат изведени по безопасен начин

Треньорът Екапол Чантанавонг е един от четиримата изведени от пещерата Tham Luang, стана тази сутрин Първоначалните намерения на спасителите бяха първи да напуснат тези, които са в най-добро здравословно състояние.

По препоръка на австралийския медик д-р Ричард Харис, който е прегледал децата на място, екипите са започнали извеждат най-слабите. Сред тях е 25-годишният треньор, който е отказал да се храни с оскъдните запаси с храна, които отборът е носил себе си, за да има за децата, съобщава днес най-големият англоезичен вестник в Тайланд Bangkok post.

Междувременно стана ясно, че състоянието на едно от децата, което беше определено като най-тежко е започнало да се подобрява. В момента първите 4 спасени се намират на 8 етаж на болницата в Чанг Рай, който беше освободен за 13-та от пещерата.

Очаква се спасителна операция в пещерата Tham Luang да бъде възстановена късно тази сутрин или в ранния следобед. Операцията беше прекратена, за да могат водолазите да заредят бутилките си с кислород и да подготвят оборудването си за извеждането на останалите 9 деца от пещерата. 90 водолази, 50 които от чужбина са включени в спасителния екип.

Прогнозите за обилни валежи и наводняване на пещерата наложиха привеждането в ход на най-рискования вариант за спасяването на децата. По пътя навън те ще трябва да плуват и гмуркат под вода с водолазно оборудване през изключително тесни подводни пасажи.

В същото време космическият предприемач Илън Мъск публикува в Туитър видео, в което показва как според него децата могат да бъдат изведени по безопасен начин от пещерата. Мъск предлага технологии разработени за ракетата му SpaceX. Според неговите инженери децата биха могли да бъдат вкарани в нещо като тръба, снабдена с кислород, която би могла да премине дори през най-тесните подводни участъци. Всяко от децата ще бъде съпровождано от двама водолази.

На място в пещерата Tham Luang вече пристигнаха двама от инженерите на Мъск. До късно снощи се очакваха да пристигнат още седем.

Панчо Благоев

На снимката: Треньорът Екапол Чантанавонг с един от своите възпитаници

Снимки: Reuters, Getty Images

Подобни статии

Top