Трети смъртен случай от COVID-19, 94 станаха заразените

Общо 94 стават случаите в страната, от тях трима са починалите

80-годишна жена, заразена с COVID-19, е починала тази нощ в „Пирогов“. Това съобщи на редовния си сутрешен брифинг началникът на Националния координационен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Жената е била с тежък инсулт. Тя е преведена в „Пирогов“ от болница „Св. Наум“. С нея починалите заразени от вируса вече са трима.

Общо 94 са вече случаите в България, само вчера новите са 13. Четирима са заразените в Плевен, двама са в Габрово и Благоевград, по един в Смолян, Велико Търново, Бургас и Перник.

В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Става дума за жена на 39 години, готвач в едно от заведенията. Върнала се е преди седмица вкъщи и има 25 контактни лица около нея, които ще бъдат изследвани. Приета е със симптоматика в Инфекциозна клиника на Бургаската болница.

Двама граждани на Северна Македония, след почивка в Банско, са установени като положителни, каза още ген. Мутафчийски.

В София има 11 болни във ВМА, в Пирогов са трима, от които един е с дихателна недостатъчност. Пробата на този случай все още не е потвърдена, но е силно съмнителна, обясни Мутафчийски. По един болен има също в болницата на МВР, „Софиямед“ и Александровска болница.

220 000 са регистрираните случаи в света, новите от вчера са 15 000.

40-годишен мъж е бил приет в „Пирогов“ снощи след като е намерен в безпомощно състояние в алкохолно опиянение. Той е откаран в спешния институт, при прегледа му е взета проба, но още преди да изчака резултата, той е избягал. Впоследствие е бил издирен на Централна гара и върнат в „Пирогов“. Изчаква се резултатът от пробата му, а той е карантиниран в болницата. Бързият тест обаче е показал положителен резултат.

Според ген. Мутафчийски обаче бързите тестове са ненадеждни – от 10 лица потвърдени с PCR тестове, бързите тестове са били положителни само при четирима, а останалите са фалшиво отрицателни.

Подобни статии

Top