Трето мощно изригване на слънцето преди минути

Трето мощно изригване на слънцето преди минути

Учените отбелязват, че засега е трудно да се предскажат с достатъчна точност последствията от слънчевата активност.

В 11:00 часа днес слънцето отново изригна мощно. Изригването се отнася към максималния клас Х, съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на Лабораторията за рентгенова астрономия на слънцето към Физическия институт на руската Академия на науките.

Предишните две силни изригвания бяха на 6 и 7 септември. След тях слънчевата активност се усили още повече.

Експертите засега не могат да предскажат с достатъчна точност какви ще бъдат последствията върху Земята от това природно явление.

Учените обаче твърдят, че изригването на 6 септември ще доведе до магнитни бури с продължителност не по-малко от 24 часа, считано от тази вечер, пише ТАСС. Според обсерваториите по света в предстоящите 72 часа ще ни тормозят магнитни бури със сила 1-2 по 5-степенната скала.

Ако посоката на полето се окаже неблагоприятна за Земята, е много вероятно нашата планета да я очаква най-голямата магнитна буря от 2010 г., се уточнява в съобщението на лабораторията.

Припомняме, че според специалистите слънчевото изригване на 6 септември е най-голямото през последните 12 години. То получи оценка Х9.3. Предишното слънчево изригване с подобна сила бе наблюдавано на 7 септември 2005 г. Вчера обаче имаше ново слънчево изригване, а сегашното също е оценено с оценка Х9.

Превод: DCNEWS
Снимка: Science Debate

Подобни статии

Top