Тревожна статистика: Едва 14 % от пловдивчани стигат до ревматолог

Поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години.

Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит организира кампания “ Не на страха, попитай ревматолог“. Кампанията се открива днес от 12 часа с информационен семинар, който  поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания.

Ще се провежда в рамките на един ден – 28 юни /петък/ 2019 г. Ще бъдат прегледани 20 души, но само след предварително записване от 24 юни до 27 юни на телефон 0898 86 85 57.

Ще се проведе скринингова програма и за ранна диагностика на остеопороза. Ще бъдат прегледани 20 души, но само след предварително записване от 24 юни до 27 юни на телефон 0898 86 85 57. 

По време на събитието присъстващите на семинара граждани, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог.

Прегледите са предназначени за хора на възраст 18-50 г. с цел ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст. Градовете включени в кампанията през 2019 г. са: Смолян, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Хасково, Варна, Русе.

Скринингът при ревматични заболявания представлява преглед на опорно-двигателната система, в някои случаи и при нужда се извършва ехограф на засегнати стави.

Проучването установи, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години.

Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст.Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

Средно за област Пловдив достъпът до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени – едва 14 % от заболелите пациенти достигат до ревматолог. Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти.

Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания.

Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.

Сдружение „Асоциация на пациентите с  ревматоиден артрит“ е неправителствена организация, чиито основни цели са насочени към отстояване интересите на лицата, страдащи от ревматоиден артрит; подпомагане социалната интеграция, личностна реализация и изява на пациентите в различни сфери на обществения живот; провеждане на образователна политика относно заболяването ревматоиден артрит и неговото лечение.

Подобни статии

Top