Три асеновградски училища искат маломерни паралелки

Три училища в община Асеновград

ще започнат новата учебна година общо с 15 маломерни паралелки. Директорите на училищата в селата Златовръх и Мулдава, както и квартал Долни Воден са депозирали в общината заявления да бъдат утвърдени паралелки с брой ученици, по-малък от минималния за учебната 2017/2018 г.

64 е броят на децата, които тази година ще учат от първи до седми клас в основно  училище „Отец Паисий”  в село Мулдава.  Едва шест са малчуганите, които  тази година за първи път ще пристъпят училищния праг. Дванадесет пък са тези, които през юни ще трябва да напуснат завинаги селското училище.

Школото е единствено за населеното място,  а родителите на децата нямат възможност да ги запишат в училища извън селото. Мулдавското училище е единственото в общината, в което ще бъде сформирана и слята паралелка от втори и трети клас.

В средищното училище в село Златовръх искат шест паралелки. В тях са се записали едва 59 ученика. Тъй като сливането им ще доведе до влошаване на  качеството на обучение, децата са разпределени в отделни класове.

Основно училище „Панайот Волов” в асеновградския квартал Долни Воден  има нужда от три паралелки с по 15 ученика във втори и седми клас.

За 90 % от учениците българският език не е майчин. За да го усвоят е необходимо учителите да работят с по-малък брой ученици в клас, пише в мотивите си  директорът Ерол Юсеинбаш.

Бройката ще бъде утвърдена на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на месеца.

 

Подобни статии

Top