Три читалища представят Пловдив в инициатива на Европейската комисия

Проектите на читалища „Съвременник-1986“, „Тракия-2008“ и „Димитър Благоев-2008“ бяха одобрени за участие в инициативата Европейски ден на морето през май

134 събития ще съставят програмата за отбелязване на Европейския ден на морето през 2019 година. 7 от събитията ще се проведат в България, а 3 от тях – в Пловдив. Градът под тепетата ще бъде представен от проектите на три читалища – НЧ „Съвременник-1986“, НЧ „Тракия – Пловдив – 2008“ и НЧ „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“.

На 8 май ще се осъществи проектът на Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008“, озаглавен  „Море, събрано в шепи”. Той включва уъркшоп и изложба в откритото пространство пред читалище „Тракия-2008”. Деца от 7-10 години ще изработят различни материали, свързани с морето и неговите обитатели и ще разказват за опазването на морския свят.

Те ще изпълнят стихотворения  на морска тематика, а по време на уъркшопа ще звучат песни за морето. Събитието ще има за цел по забавен начин да накара децата, а и възрастните, които ще присъстват, да помислят повече за опазване на моретата и популацията в тях.

За 10 май е насрочено събитието под наслов „Морето е живо“ на НЧ „Димитър Благоев – 2008 г.- град Пловдив“, което ще се осъществи в партньорство с ОУ „Пенчо Славейков“, кв. Столипиново.

Децата от училището ще участват в състезание по бодиарт на морска тематика, а също така ще премерят сили в създаването на 3D изображения и дигитални рисунки на морето.

Събитието е определено като „Образователни и артистични дейности за деца“ и комбинира новите дигитални методи за обучение с детското въображение и креативност.

На 29 май ще се осъществи проектът „gAR(T)bage“ на Народно читалище „Съвременник-1986“ в Зоната на креативността пред библиотеката в жк Тракия, бл. 140. Събитието включва уъркшоп за деца на възраст от 4 до 14 години, които ще изработват от отпадъци – бутилки, найлонови торбички и др. – различни произведения на изкуството на морска тематика.

Ще бъде представена информация за замърсяването на моретата и как то се отразява на нашата планета, а децата от школата по пеене към читалището ще представят песни за морето.

За читалище „Тракия-2008“ това е първо участие в кампанията Европейски ден на морето, а за „Съвременник-1986“ и „Димитър Благоев-2008“ – второ поредно.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day ще се проведе в Лисабон на 16-17 май 2019 г.

Подобни статии

Top