Три години затвор за бившата шефка на лабораторията в МБАЛ „Пловдив“

Подменяла кръвни изследвания срещу подкуп

Три години затвор и глоба в размер на 5000 лв. за бившата шефка на лабораторията в УМБАЛ „Пловдив“! Освен нея Окръжният съд под тепетата осъди и Вълко  – на две години и половина решетки и глоба от 4000 лв.

Двамата бяха признати  за виновни в това, че са подменяли кръвните проби на хванати с алкохол шофьори. За това те са вземали между 500 и 1000 лева от водачите.

Аферата се развила в периода от юни до септември 2017 г. Сред случаите, за които е уличена Йорданка Димитрова са такива в  Раковски, в пазарджишкото село Мокрище, на територията на община Септември – между селата Ветрен и Братаница, в Хасково, в  Чепеларе, Асеновград, в Крумово и Пловдив.

Д-р Димитрова била ръководител на Специализираната химическа лаборатория в бившата Окръжна болница, а съучастникът й – подбудител и помагач. Той предложил на лекарката да взема подкупи от 500 до 1000 лева, за да подменя данните в протоколите за кръвните проби и химически изследвания на пияни и дрогирани шофьори, като ги изкарва чисти. Протоколите трябвало да послужат пред необходимите институции и пред Пътна полиция.

Съучастникът й – Вълко З. трябва да изтърпи и отложена от пазарджишкия районен съд присъда в размер на 1 година затвор. Той ще лежи при първоначален строг режим, докато лекарката ще изтърпява наказанието си при общ режим.

Съдът постанови също д-р Димитрова да бъде лишена от правото да заема длъжността ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни статии

Top