Три изложби и непоказвани досега експонати в Нощта на музеите в Асеновград

С изложбата „Възцаряване”, посветена на  800 години от възкачването на престола на цар Иван Асен II

ще бъде дадено началото на тазгодишната Нощ на музеите в Асеновград. „Нощ”-та е част от Есенните празници на изкуствата в града и е  едно от големите събития,  в което музеите и емблематични места работят до полунощ.

Акцент в изданието е експозицията, подредена в основата зала на  Историческия музей. Чрез информационни табла и предмети, намерени при археологическите разкопки на Асенова крепост посетителите ще се върнат осем века  назад във времето с интересни исторически факти за политиката и властването на великия държавник, патрон на града.

„Образът на владетеля Иван Асен II ще бъде в центъра на изложбата, а целта е да припомним годините на  неговото царуване, при което  Асенова крепост е била укрепена и превърната в средновековен град, който днес носи неговото име”, разказа директорът на ГИМ Иван Дуков.

С експозиция на  непоказвани досега експонати от фонда на музея ще се включи Етнографската къща .

„Накитът – огледало на душата“ представя 30 женски украшения,  които са дарени от асеновградчани или богомолци, посещавали Бачковския манастир.  Цветна зелена брошка, изобразяваща салкъм от грозде върху лозова клонка, пафти, инкрустирани със седеф и истински перлени обеци са само част от предметите, които ще могат да се видят в специалната изложба.

„ Женските накити били важна част от празничната премяна на българката. С тяхна помощ хората демонстрирали богатство, ранг, политическа или религиозна принадлежност, или просто привързаността си към някого”, обясни кураторът на изложбата и уредник в Етнографската къща Николета Костадинова.

Живописните платна на  художника Петър Славов – Кера пък са подредени в Старинното училище „Свети Георги”.

Експозицията ще бъде открита в 17: 30 часа, а час по-късно започва мултимедийната презентация „Градски пейзажи в цветна палитра” на Атанас Кендев и групата „Станимашка фотографчийница”.

От 20:00 часа започва традиционният безплатен музеен тур из трите музейни сгради и емблематични църкви в града.

В Нощта на музеите са организирани също  концерт на музейната музикална школа  и джаз-изпълнения  с  Веси Пашалиева.

 

Подобни статии

Top