Три книги гостуват в НБ „Иван Вазов

Представянето на книгите ще бъде придружено от концертна програма

Книгите „Клавирната музика на Димитър Ненов“ от проф. д-р Ромео Смилков, „Клавирните ансамбли на Николай Стойков“ от д-р Велислава Стоянова и „Каталог на творчеството на Николай Стойков – 1966-2019“ от д-р Лазаринка Настева ще бъдат представени тази вечер в НБ „Иван Вазов“. Събитието ще се състои в  Конферентната зала от 18.00 часа.

Димитър Ненов е известен български пианист, композитор, музикален педагог, архитект и общественик. Роден е през 1901 г. Завършва архитектура в Дрезден, където изучава и пиано и музика.

Тук пише и първите си  произведения. Завършва музика в Болоня.  В България заема важни постове като архитект, става водещ пианист и преподавател в Държавната музикална академия.

Пръв музикален уредник на Радио „София“ и създател на фонотеката. Съосновател на Дружеството на Българските композитори „Съвременна музика“ /1933 г./. Димитър Ненов е ярък представител на българския музикален модернизъм. Твори в сферата на симфоничната и клавирна музика. Умира през 1952 г.

Проф. Николай Стойков е роден през 1936 г. в Пловдив. Завършва „Композиция“ при Панчо Владигеров в Държавната музикална академия – София. Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович, Тихон Хреников и Юрий Холопов. Дългогодишен преподавател в АМТИИ – Пловдив.

Съосновател на специалностите „Народни инструменти и народно пеене“ и „Дирижиране на народни състави“. Заедно с проф. Кирил Дженев е един от създателите на ФА „Тракия“.

Неоценима е помощта му за развитието на музикалните училища в Котел и Широка Лъка. Творчеството му е в сферите на камерната, хоровата и сценична музика и обработка на български автентичен фолклор.

Представянето на книгите ще бъде придружено от концертна програма на пианистите Велислава Стоянова, Димитър Димитров, Евридика Вълчева, Мартин Дафов и проф. Ромео Смилков.

Подобни статии

Top