Три месеца смятат парите, необходими за укрепване на свлачището под Асенова крепост

Заради ситуацията със свлачището по пътя за Асенова крепост, община Асеновград  въведе и частично бедствено положение.

Община Асеновград все още не е готова с количествено-стойностната сметка за щетите, които нанесе новообразувалото се свлачище, непосредствено под историческия паметник Асенова крепост. Финансовият разчет за укрепване на падналата земна маса се бави вече трети месец, а  предстои есенно-зимният сезон.

„ Изготвя се задание, в него ще бъде описана и необходимата сума, която е нужна за укрепителните дейности. Предоставили сме предварителна информация за състоянието на свлачището на Областна управа”, коментира кметът д-р Емил Караиванов.

По думите му, няма срокове, в които общините трябва да подаде готов проект с количествени сметки, за да се изчисли цялостната сума, необходима за дейностите по възстановяване. „Въпросът е държавата до каква степен ще реагира”.

Кметът заяви, че се очаква заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Новото свлачище, непосредствено под   Асенова крепост се активира в края на месец юни.  Земната маса се свлече, вследствие на  обилните валежи, които продължиха повече от седмица.

Дължината на пропадналия участък е около 20 метра, а свлачището е погълнало  половината от пътното платно.

 

Мястото е критично, тъй като се намира непосредствено след остър завой преди паметника. Там денонощно дежури полицейска охрана, а движението в участъка на тежкотоварни автомобили е забранено. За опасната част на пътя сигнализират метални пана и предупредителна лента.

Заради ситуацията със свлачището по пътя за Асенова крепост, община Асеновград  въведе и частично бедствено положение.

Подобни статии

Top