Три музейни сгради отварят врати до полунощ в Асеновград, в едната разказват за виното - DC news

Три музейни сгради отварят врати до полунощ в Асеновград, в едната разказват за виното

И тази година Асеновград ще бъде част от инициативата Европейска нощ на музеите.

На 13 май петък входът за трите музейни сгради – Историческия музей, Старинно училище „Свети Георги“ и Етнографската къща, ще бъде свободен за времето от 18:00 ч. до 00:00 ч.

Програмата включва още три изложби, представени в три последователни дни. Последната, която ще бъде открита на 13 май  от 18:00 ч. е в Етнографската къща в Асеновград.

Красивата старинна къща ще бъде домакин на изложбата „Виното – здраве за духа и тялото“. Куратори са Николета Костадинова и Надя Янкова.

Виното е старо като света, но никога не е преставало да бъде интересно и модерно. За християните виното е универсална житейска метафора. В Стария завет то е знак за връзката между човека и Бога, а в Евангелието символизира кръвта на Спасителя, пролята за опрощаване на човешките грехове.

Виното е част от най-специалното тайнство в литургията – причастието, като е знак на неговата божествена същност. И не на последно място, виното е здравословно, което го прави популярно не само, като „вълшебна” напитка, поддържаща духа, но – и тялото.

Лозаро-винарството е един от най-старите поминъци на населението в Асеновград. За това засвидетелстват археологически находки от този регион. Доказателство в тази насока са и старите квартали на града, които носят имена, свързани с производството на вино.

Любовта и трудолюбието на местните хора са допринесли за развитието на лозаро-винарството. Климатичните условия и богатата почва са друг важен фактор за лозарството и винопроизводството. Тук всеки местен жител е наблюдавал от малък как се приготвя това вълшебно питие.

Отвъд бита и поминъка виното присъства в митологията, религията, изкуството и литературата. То е не само природен, но и интелектуален продукт.

Изложбата представя в детайли винопроизводството от древността до наши дни. Чрез експонати от фонда на отдел „Етнография“, уредниците са се опитали да покажат винопроизводството в различни етапи – от инструментите за обработка на лозята, грижата за лозовите насаждения, приборите и съдовете, в които се е сътворявала „божествената напитка“, до нейната консумация.

Завършек на изложбата е битов кът, в който има експонирани бурета със над 70–годишна история. Всичко това е придружено от снимков материал и информация, която се състои от разказ за видни винопроизводители и интересни подробности за „столицата на виното“ – Станимака (днешен Асеновград).

Подобни статии

Top