Три пъти по-малък заем ще тегли Община Пловдив

Кметът: Не гледаме всички в една посока, за съжаление

Пловдив ще тегли заем в размер на 40 милиона лева, почти три пъти по-малка сума от първоначално предвидената. Това потвърди кметът Здравко Димитров. „Останаха 40 милиона, не зависи от нас. Защото докато ние решим какво искаме и как го искаме, другите градове – Благоевград, Стара Загора,  Бургас, София теглиха заеми. Причината е, че сме пловдивчани, не можем да се разберем. Не гледаме всички в една посока, за съжаление“, обясни Димитров.

Градоначалникът увери, че проектите, които няма да могат да бъдат финансирани чрез заем, също ще бъдат реализирани.

„Аз ще ги реализирам, и без заем ще ги реализирам. За „Модър Царевец“ са отделени пари, има избран изпълнител за улица „Даме Груев“, почваме я. Пробивът под Водната палата също ще направя възможното за да осигурим 10 милиона лева“, каза Здравко Димитров.

Днес стана ясно, че Пловдив е глобен с 2 милиона лева.

Общината трябва да връща 1 милион и 500 хиляди лева по Оперативна програма „Региони в растеж“, тъй като средствата са изхарчени неправомерно от предходната местна власт за облагородяване на района около булевард „Марица“. Средсвата трябва да бъдат върнати в максимално кратки срокове.

„Били са уведомени, че не трябва да ги харчат, но са ги изхарчили. Но сега ги плащаме ние, всички пловдивчани“, каза още Димитров.

Отделно Община Пловдив трябва да плати и санкция от 500 хиляди лева такса битови отпадъци, тъй като Община Родопи не си е плащала своята част. Причината е, че Пловдив е оператор на сметището и общината, тъй като е най-голяма, е длъжна да събира от останалите общини таксата.

„Нас ни наказват, тъй като Община Родопи не си е плащала таксата“, обясни пловдивският кмет.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top