Три пловдивски университета създават консорциум PlovdivWineUni - DC news

Три пловдивски университета създават консорциум PlovdivWineUni

На откриването на 69-та Научна конференция  „Хранителна наука, техника и технологии 2022”

Университетът по хранителни технологии, Аграрният и Медицинският университет ще подпишат  меморандум за създаване на консорциум PlovdivWineUni.

Това ще стане на откриването на 69-та Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2022” в присъствието на министъра на земеделието Явор Гечев, на почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, на почетния консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и представители на ръководствата на висши училища в Пловдив.

По традиция конференцията на УХТ ще се проведе в зала „Хоризонт“ в бл. 2 на УХТ на 29 и 30 септември 2022 г. Началото е в 10 ч. и ще бъде дадено от ректора проф. д-р Пламен Моллов.

За първи път от 2 години научният форум ще бъде изцяло в присъствен формат, а сред лекторите ще са водещи световни експерти – проф. Виторино Новело от Факултета по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета в Торино, Италия и президент на Комисията по лозарство на OIV (Международна организация по лозата и виното), както и проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия.

Идеята на конференцията е да представи постиженията на специалистите от сферата на хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Затова в нея участие ще вземат още д-р Светла Чамова и Соня Бургуджиева от ръководството на Съюза по хранителна промишленост.

В УХТ в момента се работи по 16 проекта по фонд ,,Научни изследвания” към МОН и по 9 за научни изследвания по фонд “Наука” на УХТ. Висшето училище е водещ партньор в редица научни проекти по европейски програми с международни партньори. Освен това участва като член на консорциума от висши училища и научни институти по Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“.

 

Подобни статии

Top