Три референтни лаборатории за COVID-19 ще има Пловдив

Вече са поръчани 3000 PCR теста за лабораторията в УМБАЛ „Св. Георги“

Три референтни лаборатории за изследване на проби за наличие на коронавирус ще има в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация тази сутрин. Оттам уточниха, че всеки момент се очаква със заповед на здравния министър Кирил Ананиев в Пловдив, да бъдат одобрени  лаборатории в три пловдивски болници, в които ще се правят изследвания за COVID-19.

Лабораториите ще са в УМБАЛ “Свети Георги“, УМБАЛ “Каспела“ и УМБАЛ “Пълмед“, съобщи областният управител и председател но Областния кризисен щаб Дани Каназирева. В две от тях – частните „Каспела“ и „Пълмед“ вече се правят PCR тестове, но след доказването на болен пациент, проби от него се пращат и в националната референтна лаборатория за потвърждение.

Припомняме, че преди седмица, Медицинският щаб към Областна администрация Пловдив изпрати искане до Министерство на здравеопазването и в Пловдив да бъде одобрено разкриването на референтна лаборатория.

Добрата новина е, че очакваме това да стане за трите болници, които първи започнаха да приемат и лекуват пациенти с коронавирус, като за лабораторията в болница „Свети Георги“ вече са поръчани 3000 PCR теста, уточниха от областна администрация.

Подобни статии

Top