Три студентки на ПУ „Паисий Хилендарски“ получиха стипендии от китайския посланик у нас за отличен успех - DC news

Три студентки на ПУ „Паисий Хилендарски“ получиха стипендии от китайския посланик у нас за отличен успех

Отличените студентки са Надежда Жекова, Нанси Чепанова и Микаела Джамджиян

Три студентки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ получиха стипендии за отличен успех от Негово превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България. Това стана на официална церемония в зала „Компас“ на висшето училище, съобщиха оттам.

Отличените студентки са Надежда Жекова, Нанси Чепанова и Микаела Джамджиян от специалността „Приложна лингвистика с китайски език“.

Стипендиантките и присъстващите на церемонията бяха поздравени от Н. Пр. Дун Сяодзюн и от директорите на Институт „Конфуций“ в София г-жа Аксиния Колева и проф. Лиу. В поздравленията към домакините беше откроена активността на студентите и преподавателите от Пловдивския университет в реализирането на разнообразни инициативи във всички възможни направления на международния академичен обмен, насочен към изучаването и популяризирането на китайския език и култура, както и заслужените през последните години награди от участия в конкурси и творчески изяви.

Благодарствени грамоти за цялостен принос в развитието на специалностите с китайски език получиха и преподавателите в Пловдивския университет д-р Елица Миланова и лекторката по китайски език Уан Ин.

Музикален поздрав бе поднесен както от студенти в ПУ „Паисий Хилендарски“, така и от техните китайски колеги с изпълнение на пиано и цигулка.

Като съпътстващо церемонията събитие бе открита и изложбата „Свят от йероглифи“, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет. Класната стая е създадена през 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт „Конфуций“, София. Тя е образователен и културен център, чиято основна дейност е свързана с преподаване на китайския език, популяризиране на китайската култура, развитие на приятелските отношения и международен обмен в сферата на образованието, науката и културата.

Въпроси, свързани с разширяване на възможностите за образователен, научен и културен обмен с китайски образователни институции, бяха обсъдени по време на срещата между представители на университетското ръководство и Филологическия факултет и посланик Дун Сяодзюн и Ян Тиен, съветник по образованието при посолството на КНР в София.

Подобни статии

Top